Читај ми!

Зашто деца посежу за цигаретом и знају ли какве последице то оставља на њихово здравље

Већина пушача своју први цигарету запали пре пунолетства и нема свест о томе да ће постати зависници и какве су последице по здравље. Зато је неопходна едукација младих. Европска организација "Propulsion", у сарадњи са Министарством просвете и амбасадом Аустралије, организовала је едукацију наставника и ученика о превенцији пушења.

Главна питања су зашто деца уопште посежу за цигаретом и да ли се довољно ради на њиховој едукацији. Завод за унапређење образовања и васпитања акредитовао је програм обуке како би се ученици боље информисали.

„Показало се да, када разговарамо са младима и када едукујемо, они доносе информисане одлуке. Постају свесни да није само проблем бити активан пушач, проблем бити и пасиван пушач“, наглашава Вилдана Дрљевић Бољанић из организације "Propulsion".

„Разговарамо о штетности цигарета уопште, и ових електронских цигарета које су данас популарне. Чак и нашим правилником о дисциплинској одговорности ученика је забрањено коришћење“, каже Драгана Бабић, професор у Првој економској школи у Београду.

Све више се користе наргиле и електронске цигарете, за које, показују истраживања, 80 одсто ученика не зна да имају никотин.

„Никотин је супстанца која је одговорна за стварање зависности и садашњи тинејџер који почне да пуши цигарету са великом вероватноћом постаје дугорочни корисник и потрошач ових производа, што може да има негативне процесе на њихов мозак који је у сазревању“, истиче др Биљана Килибарда из Института за јавно здравље Србије „Батут“.

Пушење дувана је водећи узрок смртности и инвалидитета који се може спречити. Због тога су у Аустралији применом националних стратегија за дуван у последње четири деценије успели да смање број пушача четири пута.

„Почиње се едукацијом младих у основним и средњим школама. Учимо децу шта се догађа када почну да пуше или вејпују. Важно је да постоји политичка воља у земљи да се помогне просвети и здравству. Смањењем броја броја пушача у Аустралији, смањен је број оболелих од многих болести и остварили смо знатне уштеде у буџету за здравство“, наводи Фил Андерсон, заменик амбасадора Аустралије у Србији.

Аустарлија планира да до 2030. године смањи број пушача на пет одсто како би људи били здравији, а земља чистија.

понедељак, 26. фебруар 2024.
12° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво