Читај ми!

Кашаљ – како га разликовати и када има разлога за бригу

Ових дана или кашљете или у својој близини имате некога ко кашље. Чекаонице су пуне пацијената свих узраста који кажу да је кашаљ упоран и напоран. Истовремено, медији преносе да се у Хрватској појавила епидемија магарећег или великог кашља, а и у Србији има оболелих. Прети ли нам епидемија и када кашаљ треба да нас забрине?

„Претходних година смо се због пандемије коронавируса сви више штитили, носили маске, спроводили мере заштите тако да смо имали лажну слику да су те инфекције ређе него што би иначе биле. Сад кад су мере попустиле, наравно да су инфекције чешће“, каже интерниста-онколог др Весна Ћериман Крстић.

Код људи који немају придружене болести, највероватније се ради о респираторним вирусима и обично нема разлога за бригу.

„Вирусне инфекције се не лече специфичном терапијом, већ се саветује поливитаминска исхрана, чајеви, одмор. Ако се ради о бактеријској суперинфекцији, онда је специфична терапија потребна, а то се примети по променама у кашљу, ако се избацује обојени испљувак и по упорној температури“, наводи докторка.

Уколико се ради само о упорном кашљу, не треба паничити, јер ће проћи, а ако се појача онда се свакако треба јавити лекару.

Да ли је велики кашаљ разлог за бригу

„Код одраслих пацијената нема разлога за бригу, јер у највећем броју случајева спонтано пролази. Проблем су имунокомпромитовани пацијенти, мала деца која нису вакцинисана и труднице. Код њих може да изазове тежу клиничку слику“, објашњава гошћа Београдске хронике.

И загађење, које је протеклих дана велико, игра велику улогу.

„Загађење само по себи доводи до слабљења локалног имунитета дисајних путева, они су иритирани, због чега се чешће разболевамо и инфекције дуже трају“, истиче докторка Ћериман Крстић.

четвртак, 22. фебруар 2024.
14° C

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво