Читај ми!

Тестирај се – данас се са ХИВ-ом не само живи већ и стари

У Србији ХИВ има 3.250 пацијената, али се сумња да је између 550 и 1.200 инфицираних нерегистровано. У овом тренутку одговарајућу терапију, о трошку државе, прима 2.600 пацијената. Терапија је данас знатно ефикаснија, али су стигматизација и дискриминисање оболелих – нажалост опстали.

На Светски дан борбе против ХИВ-а (human immunodeficiency virus) и сиде стручњаци упозоравају да је тестирање важно, јер када се присуство вируса благовремено открије, лакше се и лечи. Током прошле недеље, тестирања су показала да је од 68 особа које су дошле на контролу, једна позитивна. Током ове године, утврђена су још 124 случаја на нивоу Србије.

„То је велики број за једно саветовалиште, и то доста говори о томе да се људи одлучују, опредељују да долазе у наше Саветовалиште, јер се управо осећају мало комотније, и због тога што имамо јасан став о томе колико је важно тестирати се, и да никада можда није било важније тестирати се, уколико неко има неки разлог да брине“, рекла је епидемиолог др Мила Паунић са Студентске поликлинике у Београду.

Саветовалиште у Студентској поликлиници је такође било отворено, не само за студенте већ и за све заинтересоване.

Докторка Паунић је нагласила да је важно знати да ће, уколико се ХИВ открије на време и започне терапија, инфицирана особа бити добро, живеће без већих проблема и неће бити више инфективна за друге, јер је „терапија уједно и превенција“.

Најмлађи инфицирани има 16 година. Инфекција је откривена код младих људи. Болест се доминантно у нашој земљи преноси сексуалним путем.

Када је реч о малолетним особама, др Паунић је рекла да је битно да уз њих буду родитељи или старатељи како би се терапија адекватно спроводила, која је иначе данас доста „лакша и савременог типа“.

Др Паунић се осврнула и на третман пацијената некада (пре 33, 34 године) и сада.

„Данас је комфорнија ситуација и много, много боља. Прво, ми као лекари који верујемо у терапију, то преносимо нашим пацијентима, и са великим оптимизмом гледамо. Знате, када данас кажете да ће терапија, која је доступна, направити да ће ниво вируса бити толико низак да неће бити ни детектован. То значи да та особа неће моћи да га пренесе и да неће развити болест. Нема боље поруке – данас се са ХИВ-ом не само живи већ се са ХИВ-ом и стари“, рекла је др Паунић.

Поручује да свако ко је макар једном био у ризику – треба да се тестира. Путеви преноса су, осим сексуалног, још и прибор за интравенозно уношење наркотика, као и пренос с мајке на плод, мада у последњем случају, терапија може мнного да учини, и да трудница која је на терапији, роди здраво дете.

Терапија је данас ефикаснија и бесплатна. Уместо шаке таблета у неколико наврата током дана некада, данас се користи једна, до две таблете у оквиру терапије. С друге стране, стигматизација је опстала, како докторка каже – без разлога.

Ако загрлите и пољубите особу која живи са ХИВ-ом, неће вам се десити ништа лоше, а много ћете учинити, истиче др Мила Паунић, која се нада да ће генерације које долазе стигму оболелих полако избрисати.

уторак, 27. фебруар 2024.
11° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво