Читај ми!

Потврђена су два случаја вируса грипа, али домови здравља имају пуне руке посла

Многи се ових дана жале на високу температуру, малаксалост, сув кашаљ. Међу оболелима су и најмлађи, најстарији, али и радно активно становништво. До сада су у Србији потврђена само два случаја вируса грипа, а каква је тренутна ситуација за Јутарњи програм говоре епидемиолог др Ивана Беговић Лазаревић и др Снежана Калабић.

У Београду још увек није потврђен вирус грипа, напомиње гошћа Јутарњег програма, др Ивана Беговић Лазаревић, епидемиолог Градског завода за јавно здравље, али број пацијената који имају симптоме сличне грипу се повећао за неких 15 одсто.

Докторка Снежана Калабић из Дома здравља „Савски венац“ додаје да је још од октобра примећен пораст пацијената који се јављају са симптомима респираторног тракта – кијање, бол у грлу и сув кашаљ.

„Неких 20 одсто су пацијенти са респираторном симптоматологијом, али још увек нису тешке клиничке слике. То траје неких три до седам дана, зависно од имунитета особа и примећено је да су то углавном људи који су радно активни. Скоро 40 одсто тих људи су старости од 30 до 50 година“, додаје дрокторка.

На педијатрији је претходне недеље такође забележен драматичан пораст борја деце са симптомима респираторних инфекција праћених високом температуром.

Тренутно према подацима Градског завода за јавно здравље доминира клиничка слика појаве наглог скока температуре праћеног сувим кашљем. Не може се са сигурношћу тврдити да ли већ наредне недеље неће бити потврђен вирус грипа.

„Незахвално је давати прогнозе, али уобичајено је за умерени климатски појас да се највећи број инфицираних грипом региструје од децембра до априла. Да ли ћемо имати епидемију пред Нову годину или у јануару, то се не може предвидети“, напомиње др Ивана Беговић Лазаревић.

Вакцинација најсигурнији вид заштите

Стручњаци препоручују и саветују вакцину против грипа јер то јесте најбољи и најбезбеднији начин заштите од сезонског грипа. У Дому здравља „Савски венац“, како наводи др Калабић, до сада је искоришћено 70 одсто предвиђених доза вакцина, а највеће интересовање за вакцинацију влада међу популацијом старијих од 65 година и људи који имају хроничне болести.

Докторка Лазаревић напомиње да је потребно најмање две недеље после вакцинације да се развије имунитет, мада треба сачекати и три до четири недеље.

Вакцинацијом би требало обухватити све хроничне пацијенте – хроничне плућне, срчане, бубрежне, дијабетичаре – као и људе који раде у јавним предузећима и који долазе у контакт са пуно људи. Труднице такође.

„И обавезно је препорука да се сви хронични пацијенти када се вакцинишу против грипа искористе тај долазак у дом здравља да се вакцинишу и против инфекције изазване бактеријом која се зове стрептококус пнеумоније, скраћено пнеумокок јер се код оболелих од грипа клиничка слика нарочито код хроничних пацијената компликује запаљењем плућа а преносилац је баш пнеумокок тако да су они заштићени од те компликације уколико су вакцинисани“, наглашава епидемиолог.

Вакцина против пнеумокока се не даје деци млађој од две године, а штити од инфекција које изазивају 23 типа пнеумококних бактерија које су најчешћипреносилаца озбиљних односно инвазивних облика пнеумококне болести.

Докторка Калабић напомиње да је од великог значаја промоција вакцинације у медијима јер како је примећено сваки пут када се на телевизији појави информација везана за вакцинацију, следећег дана се појави већи број пацијената који желе да је приме.

„Оно што је такође значајно рећи је да могу да се вакцинишу у исто време и против пнеумокока и против инфлуенце. Тако да неће пуно времена себи одузети. Значи, у једном дану могу да обаве вакцинацију. Једну вакцину приме у једну руку, другу у другу. И хоћу да кажем да знају сви да су пнеумококне вакцине бесплатне и доступне су у свим домовима здравља“, истиче др Снежана Калабић.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије