Читај ми!

Од загађеног ваздуха у ЕУ умрло више од пола милиона људи у 2021. години

Више од пола милиона људи умрло је у ЕУ 2021. године од загађеног ваздуха, а процене су да би половина смртних исхода могла да буде избегнута смањивањем загађења и поштовањем прописаних граница које препоручују доктори.

Стручњаци Европске агенције за заштиту животне средине (ЕЕА) приписали су 253.000 превремене смрти концетрацијама честица ПМ2,5 које су премашиле препоруке Светске здравствене организације максималне концетрације од 5 микрограма по кубном метру.

Још 52.000 људи процењује се да је умрло због виших нивоа азот-диоксида, а 22.000 од краткотрајног излагања великим нивоима озона.

„Бројеви које је објавила ЕЕА подсећају нас да је загађење ваздуха и даље највећи здраствени проблем везан за животну средину“, каже Виргинијус Синкевичијус, европски комесар за заштиту животне средине.

Лекарска заједница се слаже да је загађење ваздуха један од највећих „убица“ на планети, али да смртност опада брзо уколико се земље одлуче да „очисте“ своје економије. Између 2005. и 2021. године, број смрти од ПМ2,5 честица у ЕУ је опао за 41 одсто, а Унија жели да дође до 55 одсто до краја године.

СЗО је 2021. године пооштрила своје смернице и наводи да ни најмањи ниво загађења се не може сматрати безбедним, али је поставила горње границе за одређене загађиваче. Европски парламент је у септембру гласао да усклади своја правила са смерницама СЗО, али тек од 2035. године.

Добре вести су да политика чистог ваздуха функционише, а квалитет ваздуха се поправља. Али морамо још више да урадимо и да спустимо ниво загађења још више“, наводи Синкевичијус.

понедељак, 17. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије