Читај ми!

Шта у себи крије сок од киселих краставчића и зашто га пију неки спортисти

Неки спортисти, и физички активнији људи, како би спречили грчеве и смањили последице умора, пију сок од ферментисаних киселих краставаца. Већина нутрициониста се слаже да је потребно више истраживања фокусираних на потенцијално благотворно дејство оваквих пића на физичко здравље.

Шта у себи крије сок од киселих краставчића и зашто га пију неки спортисти Шта у себи крије сок од киселих краставчића и зашто га пију неки спортисти

Постоје неке студије које су показале да сок од ферметисаних киселих краставаца може да делује добро за смањење грчева у ногама и код исцрпљености. Такође може да помогне код наглих скокова и падова нивоа шећера у крви. Колико је заправо здраво пити сок од ферметисаних киселих краставаца? Реч је, заправо о течности која остане у тегли након што поједете све киселе краставце.

Најчешће, комерцијално направљени састојци сока од киселих краставаца укључују воду, морску со и сирће, а понекад и бели лук, бибер у зрну, биље и/или зачине.

Прави, ферментисани кисели краставци се праве у раствору који је веома слан, али не садржи сирће. Со помаже у трансформацији шећера у краставцима путем ферментације.

Већина стандардних киселих краставаца и њихових сокова имају висок садржај натријума и садрже калијум и воду, али им иначе недостају хранљиве материје.

Сами кисели краставци садрже неке витамине и антиоксиданте, као што су витамин А и Е.

Ферментисани кисели краставци такође подстичу раст пробиотичких бактерија, које имају вишеструке предности. Сок од ферметисаних краставаца такође обезбеђује мало калцијума, калијума и магнезијума.

Према одређеном броју научних студија, сок од киселих краставаца може помоћи у смањењу грчева у ногама узрокованих дехидрацијом.

Иако постоји много потенцијалних узрока грчева у ногама, они су често повезани са губитком течности и електролита или неким другим поремећајима. 

Губитак течности је посебно изражен након интензивног вежбања, због појачаног знојења.

Упркос томе што су неки спортисти навели да су осетили побољшање од сока од ферментисаних краставчића, у смислу смањења грчева, резултати студија су генерално – помешани.

Постоје докази који показују да испијање малих количина (око један милилитар по килограму телесне масе) пре вежбања може помоћи у смањењу трајања грчева мишића и, стога, други резултати нису открили да је то обавезно.

У једној студији, од 337 анкетираних атлетских тренера, 63 (19 процената) је изјавило да су давали сок од краставчића својим спортистима како би спречили грчеве мишића повезане са вежбањем. Студија је открила да је већина изјавила да су дали инструкције спортистима да унесу 70 до 200 милилитара сока око 30 до 60 минута пре вежбања.

Након што су истраживачи анализирали ефекте конзумирања закључили су: „Уношење малих количина сока од ферментисаних краставаца, са водом пре вежбања, вероватно неће утицати на атлетске перформансе или терморегулаторне варијабле“.

Друго испитивање анализирало је способност сока од киселог краставца да помогне у смањењу грчева који се могу јавити код људи са цирозом. Истраживачи су имали 82 пацијента са цирозом који су патили од грчева мишића, и који су у малим количинама поли сок од ферментисаних краставаца или воду из славине на почетку грчева, а 74 је завршило испитивање.

Открили су да „пијуцкање сока од краставца побољшава стање код озбиљних грчева и то без нежељених ефеката“.

Међутим, једна посебна студија из 2014. године дошла је до опречних резултата. Кључни закључак студије гласио је: „Уношење малих количина сока од ферментисаних краставчића може бити неефикасно у ублажавању грчева у мишићима повезаним са вежбањем и електролитима, а као последица недовољне количине јона натријума и калијума или услед неравнотеже течности.

Ипак, још један од закључака био је да „вероватно можете да спречите грчеве тако што ћете пити довољно воде током дана и такође јести храну богату хранљивим материјама, али ако радите нешто попут тренинга издржљивости, слани сокови, међу којима и онај од краставчића, могу бити добар начин да останете хидрирани“.

Према истраживачима, испијање напитака са високим садржајем натријума и електролита може проузроковати проширење запремине крви што може омогућити спортистима да се зноје брже и да вежбају са већим протоком крви у кожи, што омогућава да се дуже вежба. Ово би потенцијално могло спречити превремени замор помажући у регулисању основне температуре тела.

Истраживачи објашњавају да је „евидентно да неки спортисти могу дуже да вежбају – када уносе напитке који садрже натријум“.

Док неки стручњаци брину да би сок од краставаца могао погоршати дехидратацију, једна од горе наведених студија открила је да не погоршава хипертоничност изазвану вежбањем (напетост мишића) нити изазива хиперкалемију (висок калијум). Међутим, конзумирање малих количина сока, такође није у потпуности надокнадило електролите и губитке течности. Прави домаћи кисели краставци се праве, између осталих начина и процесом ферментације, који ствара здраве микробе (пробиотике) који могу помоћи у одржавању здравља црева и варења.

Упркос томе што има висок садржај натријума, па може узроковати задржавање воде и надимање, са друге стране, постоје неки докази да једење ферментисане хране, укључујући киселе краставце заједно са њиховим соком, може помоћи у успоравању процеса пражњења желуца, што доводи до осећаја ситости и подржава друге метаболичке процесе, што може имати везе са мршављењем.

Иако је најбоље конзумирати ферментисани сок од киселих краставаца, варијанта направљена са сирћетом такође има користи и може да помагне код осетљивости на инсулин.

Одређене студије су откриле да сирће узето пре оброка може подржати особе са метаболичким проблемима и дијабетесом типа 2 тако што помаже при уносу глукозе (шећера) у мишићима. Такође постоје докази да конзумирање сирћета може бити од помоћи за одржавање здраве телесне тежине.

Пошто може довести до боље хидратације (када се конзумира у малим количинама) и помоћи код управљања шећером у крви, потенцијално може спречити и компликације везане за метаболичку дисфункцију, што може укључивати оштећење бубрега, срца и јетре.

Мамурлук и кисели сок

Ако можете да попијете макар пола чаше после бурне ноћи, можда ћете приметити да сок од ферментисаних краставаца смањује симптоме попут главобоље, умора и жгаравице...

То је због његове способности да надокнади изгубљене електролите и течности. Неки спекулишу да је повећана потреба за сољу и минералима разлог томе што труднице жуде за соком од киселих краставаца, посебно ако имају симптоме мучнине, надимања и умора, који су чести и током мамурлука.

Истраживања показују да сок од киселих краставаца садржи антиоксиданте који могу помоћи у борби против оштећења која са собом носе слободни радикали и разне болести. Поред тога, сок од ферментисаних краставаца је пробиотичко пиће, а знамо да пробиотици штите микробиом црева.

Како направити ферментисане киселе краставце

Ферментисани кисели краставци и њихови сокови захтевају процес који обично траје неколико дана до неколико недеља. Ферментација је метода кисељења где киселост долази као производ ферментације. Скроб и шећери у краставцима се претварају у млечну киселину помоћу бактерија лактобацила, дајући киселим краставцима киселкаст мирис и укус.

Припремите седам, осам малих краставаца, шест до осам гранчица свеже мирођије, три децилитра шоље филтриране воде и непуне две кашике морске соли.

По укусу, можете спремити и два, три чена ољуштеног белог лука, исеченог на пола, па изгњеченог, суви лист целера, бибер у зрну.

За почетак, помешајте со и воду. Оставите да одстоји док се со не раствори. Краставце темељно оперите. Можете их оставити целе, одрезати врхове на оба краја, преполовити или исецкати на четвртине.

У теглу ставите половину гранчица мирођије, чен белог лука, сушени целер и бибер у зрну. Ставите краставце у теглу, а затим додајте преосталу мирођију. Сипајте слану воду у теглу, потпуно покривајући краставце. Ставите поклопац на теглу, али га немојте затварати. Ставите теглу на радну површину и сачекајте да се деси ферментација.

Сачекајте четири до 10 дана. Можете пробати киселе краставце током процеса да видите да ли су текстура и укус онакви какви желите да буду. Када сте задовољни укусом, затворите поклопац и ставите у фрижидер.

Киселе ферментисане краставце, као и њихов сок можете да користите наредних седам, осам дана.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара