Читај ми!

Све већи број деце оболева од дијабетеса, па чак и она од неколико месеци

Са дијабестесом у Србији живи око 770.000 људи, а међу њима је све више малишана. Неретко родитељи не умеју да препознају симптоме код мале деце, а она не знају да им објасне шта их мучи.

Пацијената има више, а посебан проблем је што је међу њима све већи број мале деце, истиче доц. др Вера Здравковић, ендокринолог са Дечје клинике у Тиршовој. „Све више виђамо млађу децу, испод пет година, која се појављују због симптома новооткривеног дијабетеса.“

Према њеним речима, дијабетес је мулитфакторијална болест. Постоји наследна компонента, али и фактори средине који оштећују бета ћелије панкреаса и доводе до симптома дијабетеса после неког времена.

Србија спада у групу земаља са великом инциденцом дијабетеса.

„Дијабетес добијају чак и бебе млађе од шест месеци. Сва деца су погођена и углавном имају тип 1 дијабетеса, тај процес оштећења ћелија панкреаса дуже траје. Не знамо зашто ни како настаје“, наводи доц. др Вера Здравковић.

Код мале деце посебно је тешко препознати дијабетес, јер се деца не жале на симптоме, а родитељи не могу да их лако примете. Оно што могу да примете јесте да су пелене веома пуне, драстично више него што су биле. Код веће деце, симптом би био повећан унос течности, па чак и неконтролисано мокрење.

Родитељи у тим случајевима треба да се обрате педијатру, а после тога једноставним анализама урина. Ако је шећер у крви преко 10, појавиће се шећер и у урину. Други тест је да се измери глукометром, ког има у свим домовима здравља.

Када се открије дијабетес тип 1, мора се одмах почети с терапијом инсулином и веома је важно почети са тиме што пре.

„Дијабетес типа 1 не зависи од исхране деце. Наравно да је боље да се деца што здравије хране, али она није узрок ове болести. Ми говоримо родитељима и деци да је то хронична болест као и све друге и да се са тиме потпуно нормално живи и да ту нову дијагнозу уклопе у живот детета“, истиче доц. др Вера Здравковић.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво