Читај ми!

Кардиолошки прегледи без заказивања за викенд на око 170 пунктова

Овог викенда, у око 170 здравствених установа широм Србије биће организовани кардиолошки прегледи. Радиће се ЕКГ, мерење крвног притиска и одређивање нивоа глукозе, триглицерида и холестерола у крви. За преглед није потребно заказивање, већ само да дођете у здравствене установе од 8 до 16 часова.

Сваке године у Србији болести срца и крвних судова однесу више од 56 хиљада живота. „Битно је да то може да се промени. Битна је превентива, јер постоје животне навике које можемо да променимо. Нашу генетику не можемо, али навике у сваком случају можемо“, рекао је проф. др Предраг Митровић.

Навео је да су фактори ризика пушење, повећана масноћа у крви, повећан шећер у крви, за шта постоје лекови, гојазност, на коју можемо да реагујемо дијетом физичком активношћу.

„Ако се разболимо, можда ћемо се и излечити, али наш организам више није исти, ми смо оштећени, дакле, јако је битно сазнати раније, спречити болест, и онда можемо да живимо сто година“, каже проф. Митровић.

Све анализе које ће грађани моћи да ураде током викенда, могу да укажу на факторе ризика што помаже у заустављању развоја коронарних болести.

Проф. Митровић је рекао да се у последње време бележи благо повећање броја пацијената и објаснио да симптоме као што су замор, бол у грудима, рамену, грудима, врату, леђима, у пределу срчане ложе – не треба занемаривати, већ да је тада потребно обратити се лекару.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара