Читај ми!

Да ли су наше баке биле у праву да пилећа супа помаже када смо болесни

Припремање чиније пилеће супе за вољену особу када је болесна била је уобичајена пракса широм света вековима. Данас се генерације из готово свих култура куну у предности пилеће супе. Специјалиста за исхрану објашњава шта се крије иза ове омиљене хране.

Да ли су наше баке биле у праву да пилећа супа помаже када смо болесни Да ли су наше баке биле у праву да пилећа супа помаже када смо болесни

Пилећа супа као терапија може се да се прати кроз историју све до 60. године наше ере и Педанија Диоскорида, војног хирурга који је служио под римским императором Нероном, и чију су медицинску енциклопедију у пет томова консултовали рани исцелитељи током више од једног миленијума. Али порекло пилеће супе сеже хиљадама година раније, у древну Кину.

Дакле, с обзиром на то да је сезона прехладе и грипа у пуном јеку, вреди се запитати: постоји ли наука која би потврдила уверење да супа заиста помаже? Или пилећа супа служи само као плацебо, односно пружа психолошку утеху када смо болесни, без стварне терапеутске користи?

Доктор Колби Тиман, као регистровани дијететичар и професор дијететике и исхране на Универзитету у Дејтону, тврди да оно што пилећој супи даје посебан укус је „умами“ – пета категорија осећаја укуса, поред слатког, сланог, киселог и горког. Често се описује као да има „месни“ укус.

Побољшава апетит и варење

Како наглашава проф. Тиман, цела прича о пилећој супи има врло смисла, јер су аминокиселине градивни блокови протеина, а аминокиселина глутамат се налази у храни са „месним“ укусом. Међутим, није сва храна која има овај укус месо или живина; имају га и сир, печурке, мисо и соја сос.

Истраживања показују да је укус, како се испоставило, кључан за лековита својства пилеће супе. Пацијенти са обољењима горњих дисајних путева углавном једу мање или уопште не једу, зато што акутне болести изазивају инфламаторни одговор који смањује апетит. Али уколико не једемо, самим тим не уносимо храну која нам је потребна, онда је тешко очекивати да ћемо тако поправити имунитет и опоравити се од болести.

Резултати истраживања указују да тај „умами“ укус који има пилаћа супа, може да подстакне апетит. Учесници једне студије изјавили су да су осетили глад после првог залогаја супе.

Друга истраживања говоре да месни укус побољшава варење хранљивих материја. Када наш мозак осети умами преко рецептора укуса на нашим језицима, тело активира дигестивни тракт да лакше апсорбује протеине.

Ово аутоматски утиче на смањење гастроинтенстиналних проблема, мада већина људи не повезује инфекцију горњих дисајних путева са том врстом тегоба, истраживања су открила да код деце вирус грипа повећава бол у стомаку, мучнину, повраћање и симптоме дијареје.

Смањује упалу и запушен нос

Упала је део природног одговора тела на повреду или болест; запаљење се јавља када бела крвна зрнца мигрирају у упаљено ткиво како би помогла у лечењу. Када се овај инфламаторни процес јави у горњим дисајним путевима, то резултира симптомима уобичајене прехладе и грипа, као што су запушен нос или цурење из носа, кијање, кашаљ и згушњавање слузи.

Насупрот томе, нижа активност белих крвних зрнаца у назалним пролазима може смањити упалу. И занимљиво, истраживања показују да пилећа супа заправо може да смањи број белих крвних зрнаца који путују до упаљених ткива. То ради тако што директно инхибира способност неутрофила, врсте белих крвних зрнаца, да путују до запаљеног ткива.

Кључни састојци

Да бисте заиста разумели умирујуће и лековито дејство пилеће супе, важно је узети у обзир састојке супе. Нису све пилеће супе пуне хранљивих лековитих својстава. На пример, ултра прерађеним конзервираним верзијама пилеће супе, са резанцима или без њих, недостају многи антиоксиданси који се налазе у домаћим верзијама. Већина конзервираних верзија пилеће супе скоро је без свежег поврћа.

Основни хранљиви састојци у домаћим верзијама супе су управо оно што их издваја од конзервираних верзија. Пилетина обезбеђује телу потпуни извор протеина за борбу против инфекције. Поврће обезбеђује широку лепезу витамина, минерала и антиоксиданата. Ако се припрема са резанцима, они пружају лако сварљив извор угљених хидрата које тело користи за енергију и опоравак.

Чак и топлина пилеће супе може да помогне. Испијање течности и удисање испарења повећава температуру назалних и дисајних путева, што ослобађа густу слуз која често прати респираторна обољења. У поређењу са обичном топлом водом, студије показују да је пилећа супа ефикаснија у отпуштању слузи.

Биље и зачини који се понекад користе у пилећој супи, као што су бибер и бели лук, такође ослобађају слуз. Чорба, која садржи воду и електролите, помаже у рехидрацији.

Дакле, да бисте повећали здравствене предности пилеће супе, професор Тиман препоручује домаћу варијанту, која се може припремити са шаргарепом, целером, свежим белим луком, зачинским биљем и зачинима, између осталог.

Укратко, савремена наука наводи да пилећа супа – иако није лек против прехладе и грипа – заиста помаже у лечењу. Изгледа да су наше баке биле у праву.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара