Читај ми!

Откуд серотонин, познати хормон среће, има везе са продуженим ковидом

Истраживачи су анализирали крв пацијената који су имали продужени ковид. Увидели су да ови пацијенти имају низак ниво серотонина. Шта може да се закључи на основу тога и каква је веза између серотонина, познатог као хормон среће, и продуженог ковида, за РТС објашњава проф. др Марин Јукић са Фармацеутског факултета Универзитета у Београду.

Серотонин је у суштини један мали и врло важан молекул који ради пуно тога у нашем организму, напомиње професор Јукић. Еволутивно, он је врло добро очуван и имају га све животиње, као и многе биљаке.

„У људском организму он ради управо тако, као хормон среће. Одређени лекови који се користе за лечење анксиозности и депресије заправо се базирају на повећању серотонина у мозгу. Међутим, он постоји на многим другим местима. Постоји у цревима где одређује брзину варења, па имамо лекове који на принципу серотонинске модулације, заправо су лекови против повраћања. Такође, он је одговоран за згрушавање крви, има једну важну улогу и ту. Терморегулација, циклус сан и будно стање, и много, много тога“, објашњава гост Јутарњег програма.

Оптималан ниво серотонина

Ниво серотонина се мери рутински биохемијском анализом крви и може се обавити у било којој лабораторији. Међутим, ове анализе не мере серотонин у мозгу, већ периферни серотонин из крви, што су истраживачи и мерили у анализи продуженог ковида.

„Оптималне вредности су отприлике око један микромол, што делује прилично мало. Значи, нема га много, подложан је варијацијама и такође, постоје различити стандарди у зависности од различитих машина, тако да оно што је важно јесте да пацијент, на пример, гледа референтни опсег, зато што су машине набаждарене да то тако мере“, додаје професор.

Серотонин у крви се смањује зато што не уносимо довољно нутримената из којих се он синтетише, а то је аминокиселина триптофан, коју добијамо из хране.

Храна која има доста триптофана је на пример, чоколада, напомиње др Јукић, зато је и стекла репутацију да нас чоколада чини срећнима. Такође, има га у већини протеински богате хране – јаја, месо, махунарке... Код снижених вредности серотонина јављаја се доста манифестација, мада нису све директне.

„Дакле, имамо промену коришћења енергије. Масно ткиво реагује, продукује више енергије. Цело тело то тумачи као стрес, и онда смо поспанији, нешто смо спорији, нешто мање промишљамо и имамо једноставно целокупну успореност. Смањење серотонина заправо индикује то шок стање организма, где организам треба да се припреми на неку претњу или да одговори на неку претњу“, истиче фармацеут.

Управо то су и резултати ове студије показали. Истраживачи су доказали да повећана изложеност интерферона алфа, који је један од ствари која се дешава и код акутног и код продуженог ковида, смањује ниво серотонина. Зато је серотонин показатељ да имуни систем никада није урадио оно што је требало да уради.

„Значи, или је патоген, односно проблем, остао негде у организму и још увек имуни систем покушава њега да искорени, или је једноставно имуни систем имао неку погрешну информацију и на тај начин остао јако активан и држи онда тело у овом стању у коме имамо све симптоме које заправо имамо и у самом ковиду“, додаје саговорник Иване Божовић.

Шта се може закључити из резултата истраживања

У истраживање су били укључени пацијенти код којих је продужени ковид перзистирао 24 недеље и у узорку је било 50 испитаника. Мерени су параметри код оних који су имали продужени ковид и код оних који су се опоравили.

Закључили су да код пацијената са продуженим ковидом ниво серотонина је нижи и да је интензиван метаболизам серотонина. Резултати су репликовани на још три независне студије и на две од тих три доказано је да се такође појављује мањак серотонина.

„Међутим, наравно, још увек код ових ствари које посматрате уназад потребно је пуно пацијената да би се једноставно дошло до прецизних резултата“, напомиње проф. Јукић и додаје да смањење серотонина није главни узрок, већ је проблем продужени имуни одговор.

„Међутим, оно што може серотонин да представља јесте јако добар биомаркер, што може да скрене пажњу клиничарима који имају оваквог пацијента, да, на пример, у некој перспективи, уколико би прошло неколико недеља после ковида, а пацијенти се и даље осећају лоше, можда може да се измери серотонин, па да се види како да се с тим пацијентима поступа“, истиче др Јукић.

Како повратити серотонин код продуженог ковида

Постоји много механизама како се природно може повратити ниво серотонина, међутим, наглашава професор, код пацијентат са продуженим ковидом та равнотежа је нарушена и не може тако лако да се врати.

„У том случају потребно је деловати на узрок, односно смирити имунски одговор и пронаћи разлог зашто је он активиран. Можда је још увек неки заостали патоген присутан. Али такође, наравно и исхрана је јако важна. Значи, исхрана богата триптофаном, јер се без њега не може надокнадити серотонин“, закључује проф. др Марин Јукић.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво