Читај ми!

Настављају се превентивни прегледи штитне жлезде

Протеклог викенда, у задравственим установама Србије, грађани су могли да превентивно провере стање штитне жлезде, без упута и заказивања. Због интересовања већег од капацитета, прегледи штитне жлезде биће настављени и наредних дана.

За два дана, радиолози краљевачке Опште болнице прегледали су 162 пацијента. На ултразвучни преглед су, после тријаже, могли само они којима раније није откривено обољење штитне жлезде. Код више од половине уочене су промене, око десет посто има и поремећај функције.

Марија Трбовић, из Краљева, каже да је у годинама када човек мора да провери здравствено стање, да више води рачуна.

„То је била прилика да без много гужве, заказивања и свега осталог дођем до неких резултата. Хвала Богу, у реду је“, наглашава Краљевчанка Оливера Стејић.

„Први пут за штитну жлезду, управо, пронађено је два мања чворића, малтене тумора“, каже Цица Гајић из Врбе код Краљева.

У Сомбору су ултразвук штитне жлезде радили изабрани лекари обучени за ту врсту прегледа.

Зора Влашканић каже да је прошле недеље пропустила шансу да дође на ултразвук дојке и да нема тегобе али да је дошла да се прегледа.

Валентина Половина, из Сомбора, већ има преписану терапију и наводи да је одлучила да због тога дође и провери какво је стање њене штитне жлезде.

Како у пожешком Дому здравља нема радиолога, пацијенти су лабораторијски проверавали ниво хормона штитне жлезде.

Симптоми некад једва уочљиви иако штитна жлезда не ради како треба 

Искуства запослених говоре да симптоми обољења дуго пролазе незапажно.

„Неко добије неки килограм више или буде ту неке меланхолије, неке нерасположености. Кад је већ прилика лепо би било да се проконтролише“, објашњава Гордана Радовановић, медицинска сестра у Дому здравља Пожега.

Само на овај начин може се открити Хашимотова болест, аутоимуно обољење које се све чешће дијагностикује код жена.

„Не решава се на други начин сем да се одради дијагностика тироидне жлезде и да се види да ли је она у функцији или није да бисмо могли да дамо праву терапију. Једноставна терапија, то је замена хормона штитне жлезде која даје изванредне резултате, зашто онда патити“, наглашава др Зоран Мрвић, директор Опште болнице „Студеница“ у Краљеву.

„Овакви прегледи су потребни да се открију пацијенти који имају промене које морају или да се оперишу или да се лече или да се контролишу“, објашњава др Емеше Ури, в.д. директора Дома здравља „Др Ђорђе Лазић“ у Сомбору.

Ово је други викенд како се организују превентивни задравствени прегледи. Због интересовања већег од капацитета, прегледи штитне жлезде биће настављени и наредних дана.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво