Читај ми!

Превентивни прегледи штитне жлезде широм Србије

Овог викенда, у здравственим установама широм Србије организовани су бесплатни превентивни прегледи штитне жлезде. Није било потребно заказивање.

На интерном одељењу Опште болнице у Чачку се обављају ултразвучни прегледи штитне жлезде. Лабораторијска анализа одређивања нивоа хормона ради се у истој здравственој установи.

„Јако је важно напоменути, као што увек када причамо о здрављу становништва да је превенција значи и први предуслов да би се смањило обољевање да би лечење било успешно јер дијагностиковање било које болести у раној фази је први предуслов да би се пацијенти излечили“, каже директор Опште болнице у Чачку др Дејан Дабић.

Обољења штитне жлезде су распрострањена, посебно код жена, а у последње време пацијенти су све млађи.

„Проблеми се пре свега очитују у поремећају функције штитасте жлезде, а то се онда реперкутује наравно на кардио-васкуларни систем и обољења везана за то или с друге стране они су везани за те чувене чвориће односно израштаје у штитастој жлезди“, наводи интерниста-ендокринолог болнице у Чачку др Душица Тољић Шулубурић.

У лабораторији Медицине рада у Пожаревцу сви заинтересовани могли су да дају крв на хормоне штитне жлезде, а у Радиолошкој служби Дома здравља рађен је ултразвучни преглед.

Прегледи се обављају и у Општој болници у Петровцу на Млави као и у служби за зравствену заштиту одраслих у Великом Градишту.

„Имамо увек најмање 10 одсто корисника код којих се открије неки проблем тако да кажем да је један посто значи ти прегледи би значили, а тек са овим постотком то је доста“, истиче главна сестра Дома здравља Пожаревац Славица Здравковић.

Прегледи су организовани и у Јагодини где се током преподнева за превентивни преглед јавило више од 60 грађана. Међу њима и они којима је болест дијагностикована раније.

„Ако случајно налази буду измењени ако нешто није у реду са резултатима лабораторије и ултразвуком јављају се свом изабраном лекару“, каже др Јелена Војиновић из Дома здравља Јагодина.

Превентивни прегледи штитне жлезде без заказивања обављају се и сутра од 8 до 16 часова у више од 150 медицинских установа у Србији.

петак, 03. мај 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво