Читај ми!

Пет гинеколошких симптома које жене не смеју да занемаре

Многе жене некада не обрате пажњу на болне јајнике, циклусе који касне и друге гинеколошке проблеме. Које симптоме никако не треба занемарити и када је време да се обрате лекару, за „РТС Ординацију“ говорио је гинеколог др Вања Милошевић из ГАК „Народни фронт“. 

Шта подразумева комплетан гинеколошки преглед? Које прегледе је потребно уради  барем једном годишње? 

– Један гинеколошки преглед би подразумевао да се уради колпоскопски преглед са ПАПА тестом, затим подразумева узимање цервикалног и вагиналног бриса, ултразвучни преглед и хормонски статус.

Редовним менструалним циклусом можемо да назовемо циклусе који су од 21 до 35 дана. То су нормална менструална крварења и врло је важно да трају од 3 до 5 дана и да нису обилна и да нису јако болна. Ако се мењање уложака повећа за два до три пута, онда је време да се обратите лекару. 

Да ли интензивни тренинзи могу изазвати нередовне менструације

– Приметио сам да се код врхунских спортисткиња дешава да су нередовни циклуси разлог њихових стресних вежбања. Количина калорија коју сагоре не дозвољавају да се неки базични процеси, као што су овулација или менструација, обаве.

Постоје и друга хронична стања која могу да доведу до поремећаја менструалног циклуса. Разлози могу да буду хронична стања као што су: проблеми са штитастом жлездом, инсулинска резистенција, проблеми са хипофизом, са кором надбубрега. Док код жена преко четрдесет година нередован циклус може да најави улазак у менопаузу.

Ако разлог није трудноћа, због чега све може да изостане менструација

– Чести изостанци менструације су хормонске природе, као што су: стрес, гојазност, физичка активност, пушење, употреба контрацепције, разне хируршке интервенције, али и спирале могу да буду разлог за изостанак менструације.

Један од разлога су промене на нивоу хормона, други разлог су анатомске промене на материци или на јајнику (миоми, полипи, цисте), све то може ултразвучном дијагностиком да се дијагностификује. Сваки изостанак менструације, дужи од пет недеља, значи да жена треба да се јави гинекологу.

Први дан добијања менструације је и приви дан циклуса

– За одређивање једног хормонског статуса код жене потребно је извадити крв у току једног циклуса. Крв се први пут вади између другог и трећег дана циклуса, то је базни хормонски статус који подразумева: естроген, прогестерон, лутеинизирајући хормон(ЛХ), фоликулостимулирајући (ФСХ) и тестостерон.

Други пут вадимо крв за време овулације, исте те хормоне радимо и прогестерон двадесет и првог дана, да бисмо сагледали ту хормонску крив. Често укљујучујемо и анализе пролактина, он је често кочиони механизам, радимо и хормоне штитасте жлезде, али и тестостерон.

За одређивање хормонског статуса код жена анализе се обављају другог или трећег дана, 14. и 21. дана. Све поменуте анализе се обављају вађењем крви.

Шта изазива појачану маљавост

– На појачану маљавост код жена утичу инсулинска резистенција, полицистични јајници, често и повишен тестостерон.

То је пре свега појачана маљавост: наусница, браде, груди, унутрашња страна бутина, доњег стомака. То су ствари због који се жене затварају у себе, а испитивањем полицистичних јајника, променама на штитастој жлезди, можемо да откријемо шта је узрок и да то буде начин излечења.

Једина два стања, када јајник мирује код жена, су трудноћа и дојење. Наше баке су рађале по седморо, осморо деце, то је седам година паузе и седам година дојења, замислите колико су код њих јајници били поштеђени. Јајници код жена просечно раде 30 до 35 година, производећи сваког месеца нову јајну ћелију.

Пе-Ха вредност интимних купки и сапуна треба да буде између пет и седам 

– Вагинални секрет је вагинална течност која служи да сачува вагину од инфекција. Прва и друга група секрета нема мирис ни боју и не захтева лечење. Кад је трећа група у питању често су присутне бактерије и он захтева антибиотско лечење.

Четврта група секрета има непријатан мирис и жуту, зелену боју и захтева обавезно лечење оба партнера. Пета група подразумева секрет жут и пенушав и такође захтева да се лече оба партнера. Шеста група је кандида, то је бели сирасти секрет.

Ендометриоза је најчешћи разлог бола током менструалног циклуса 

– Што се интензитета бола тиче важи исто што важи и за крварење. Када жена осети да је тај бол „изнад очекиваног“, посебно у виду пробадања, требало би да буде знак за јављање гинекологу.

Може ли материца да боли

– Место где се налази миом може да доведе до бола. Велики миом на предњој страни материце угрожава и мокраћну бешику, ако је на задњој страни угрожава ректум и дебело црево, када се налази лево или десно угрожава структуру јајника, што значи да прави притисак на околне органе и угрожава те материчне везе.

Неки од симптома карцинома јајника су: бол и нередовно крварење. На овај здравствени проблем могу упутити и повишени гинеколошки тумор маркери – ЦА 125, РОМА индекс и ХЕ4. 

Инсистирамо на скрининг прегледима. Тај период од шест месеци је промена у коме може да се открије рак у раној фази. Рак јајника је, када се открије на време и уз адекватно лечење, излечив.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара