Дан менталног здравља – велики напредак у лечењу, Србија има одличне лекаре

Век од оснивања Клинике за душевне и живчане болести, психијатрија и неурологија су веома много напредовале. Стално напредовање дијагностике, а протеклих деценија и терапије, омогућава лечење чак и најтежих болести и стања.

Директор Клинике за неурологију УКЦС проф. др Драгослав Сокић каже да се данас навршава сто година од оснивања Клинике за душевне и живчане болести и тачно сто година откако је професор Лаза Станојевић одржао прво предавање на тада новоформираном Медицинском факултету у Београду.

„Много се променило, односно све. Ја сам наново учио своју дисциплину, коју као знам. Некад су се знале које су границе специјалности, где је дечја психијатрија, неурологија… Данас долази до интеграције, дакле неурологија је интегрисана са магнетном резонанцом, неурологијом, не може никако да се раздвоји. Генетика је ушла у све поре неурологије и то је омогућило да дијагностика данас буде одлична“, истакао је Сокић.

Према његовим речима, терапија је постала незамисливо ефикасна, смртоносне болести се лече.

„Контрола епилепсије је нешто што сада представља само питање технике и труда, лечи се мултипла склероза, наследне специфичне болести. Постоји пробој у лечењу деменције, нису можда спектакуларне како смо очекивали да ће бити, али нешто се помера, а када се помери један камен, када се види шта је испод њега, после тога ће бити много, много лакше за све друге поремећаје“, навео је Сокић.

Директор Клинике за психијатрију УКЦС проф. др Милан Латас рекао је да је психијатрија сада потпуно другачија од оне пре неколико деценија, од када се њоме бави.

„Последњих деценија имамо значајно боље могућности дијагностике поремећаја, иако то није нешто што бисмо ми хтели. Али оно што се још више променило терапија. Пацијенти који имају савремену терапију, која је развијена последњих 20 година, имају знатно боље услове живота. Њихови симптоми су стављнени под контролу, а њихова терапија има много мање нежељених ефеката него што је то било раније“, објаснио је Латас.

понедељак, 06. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара