Живот без бола могућ је и после вишегодишње агоније захваљујући најсавременијим процедурама

У Београду је одржан први Интернационални симпозијум регионалне анестезије и интервентних процедура у терапији бола, уз учешће међународних стручњака из Италије, Хрватске, Велике Британије. У оквиру Симпозијума у Клиничко-болничком центру „Др Драгиша Мишовић“ урађене су најсавременије процедуре које ће пацијентима који су трпели најјаче болове годинама, омогућити живот без бола.

Због других болести, није могла на операцију колена и трпела је велике болове годинама. Зато су за ову пацијенткињу пронашли друго решење. После интервенције опоравља се у Јединици интензивне неге. У ангиосали још један пацијнет, процедура која ће му олакшати живот зове се – радиофреквентна аблација медијалне гране кичменог стуба.

Данас су у КБЦ „Драгиша Мишовић" урађене три процедуре. Екипа РТС-а је присуствовала другој.

„Сад тренутно тражимо адекватну позицију, право место на кичменом стубу, где ћемо ми приступити специјалном једном иглом, тачније електродом, кроз коју ћемо пропустити струју одређене јачине и те сензитивне гране нерава ћемо спржити и на тај начин ћемо олакшати бол нашим пацијнетима. На нашем вебинару пријавило се око хиљаду учесника, тренутно прати 300 до 400 уживо“, наводи др Немања Димић, анестезиолог КБЦ „Др Драгиша Мишовић“.

У „Мишовићу“ стручњаци за уклањање терапије бола за кичму, колено и раме из Италије, Велике Британије и Хрватске. Професор Томас Хаг поручује да сви који су били на програму данас, већ сутра неће трпети бол који су имали јуче, и да су за већину таквих пацијената овакве процедуре једино решење.

„Ми смо са оваквим третманима у Великој Британији почели пре око три године. Уклањамо нерве који више немају ниједну другу функцију осим што праве бол пацијенту. Процедура је минимално инвазивна, али како и шта ће бити даље зависи и од добре рехабилитације“, напомиње проф.др Томас Хаг.

Вештачка интелигенција у служби медицине

Током интервенција је коришћена најсавременија технологија.

„Ми ћемо овде користити вештачку интелигенцију која ће нам помоћи да помоћу једног уређаја за мешану реалност прикажемо свим нашим гледаоцима вируелне моделе ових патологија које радимо. Рецимо радимо раме – видеће тродимензионално где се пласира блокада. У исто време, видеће те моделе и видеће нашег пацијента, видеће снимке скенера и моћи ће да добију сасвим другачију слику“, истиче проф. др Предраг Стевановић, руководилац Клинике за анестезиоогију КБЦ „Др Драгиша Мишовић“.

Први интернационални симпозијум регионалне анестезије и интервентних процедура у терапији бола који је одржан у Београду имао је и теоријски и практични део.

„Највећи проблем је хронични бол, било малигног или немалигног порекла, и зато постоје амбиуланте и кабинети за терапију бола где ми покушавамо или фармаколошким методама, преписивањем терапије, да га излечимо или смањимо интензитет. Симпозијум ће нам донети нова сазнајња у интервентним процедурама“, наглашава проф. др Небојша Лађевић, председник Српског удружења за терапију бола и руководилац Центра за анестезиологију и реанимацију.

Колико је важно да процедуре које су примењене данас постану и реалност у нашем здравственом систему, показују и ови подаци – бол у леђима је други разлог јављања лекару опште праксе, док бол у рамену чини 80 одсто инвалидитета.

уторак, 21. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара