Читај ми!

Сезона грипа стиже, а ковид се враћа – како да се заштитимо

Око 30 одсто светске популације сваке године добије грип. Да ли стручњаци очекују судар ковида и грипа и шта треба предузети да се заштитимо, говори др Милунка Милинковић, епидемиолог из Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут”.

Вирус грипа за сада још увек није потврђен у Србији, а његова сезона обично траје од октобра до маја, када Институт за јавно здравље спроводи епидемиолошки надзор, наводи епидемиолог др Милунка Милинковић.

„С обзиром на то да се региструје и пораст респираторних инфекција, у наредном периоду можемо очекивати да ће се регистровати и грип, али за сада још увек немамо потврђене случајеве оболелих“, додаје докторка.

Претходне сезоне први случај је регистрован већ почетком новембра месеца и пик епидемијског таласа је достигнут већ у јануару месецу, а максимум епидемијског таласа је био у фебруару, марту месецу.

Међутим, претходних недеља се бележи повећан број заражених ковидом. У питању су најчешће благе до средње тешке форме болести и на основу клиничке слике није могуће разликовати да ли се ради о инфекцији вирусом грипа или ковидом, напомиње гошћа Јутарњег програма. Зато се уводи тестирање и на основу тога се врши диференцијална дијагноза.

„Претходне сезоне на основу података из популационог надзора односно 2022. године је регистровано 350.000 обољења сличних грипу. А што се тиче података о броју вакцинисаних особа, 304.000 је укупно вакцинисано у Републици Србији и то 70 одсто њих су лица старија од 65 година“, наводи др Милинковић.

Додаје и да су то уобичајне бројке и то су подаци о пацијентима који су имали обољења слична грипу јер се не тестира свака респираторна инфекција како би се потврдио грип.

Вакцинација најбоља заштита

Вакцине би требало да стигну домове здравља прво половина октобра месеца у складу са планом потреба које су исказале здравствене установе, додаје докторка. Вакцинација се првенствено препоручује трудницама, старијима од шест месеци који имају нека хронична обољења као што су кардиоваскуларне болести, плућне болести, особама са малигнитетима, имунокомпромитованим особама, особама са хроничним неуролошким болестима, са метаболичким болестима укључујући дијабетес, наравно особама старијима од 65 година.

Такође, здравственим радницима, запосленима у геронтолошким центрима и лицима смештенима у геронтолошким центрима и установама социјалне заштите.

„Као и свака вакцина, можемо рећи да није 100 посто ефикасна, али је значајно да редукује хоспитализацију и смртност. С обзиром на то да сваке године долази до ситних промена у самом вирусу, а пошто вакцинални имунитет или имунитет након прележане инфекције је од шест до 12 месеци, стога се саветује сваке сезоне вакцинација и препоручује се да се особе вакцинишу пред почетак сезоне, с обзиром да је потребно две до три недеље за стицање имунитета“, истиче др Милунка Милинковић.

уторак, 14. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара