Читај ми!

Размена искустава и знања – више од хиљаду стручњака у Београду на конгресу о кардиологији

У Београду је у току Синергија – највећи кардиолошки конгрес за размену искустава и знања. У Синергији учествује преко 1.000 стручњака из Србије, Европе, света. Основни мото Синергије је „Исток сусреће Запад у Србији“.

Када бисмо свакодневно више користли степенице, уместо лифтова. Мање би било и болесних. Уз повећање физичке активности, а смањење лоших животних навика – пушења, конзумирања нездраве хране, контролисање крвног притиска, масноћа у крви, или шећера, и статистика би била боља. Овако, годишње Србија због болести срца и крвних судова изгуби најмање 55.000 становника.

У салама су неретко све млађи пацијенти.

„Нажалост морам рећи да ме не изненађује, та граница се помера све ниже и ниже, ми у сали можемо само да поправимо штету, а то мора другим стратегијиама, популационим стратегијама да се решава. Србија спада у ред високоризичних земаља у Европи, и овакви скупови доносе много читавој научној популацији, а и широј заједници,м имамо више од 1.200 лекара који посећују сесије и препоруке Европског удружења, тако да смо са стандардима на највишем степену", рекао је интервентни кардиолог др Златко Мехмедбеговић.

У Београду на Синергији и о бројним кардиолошким новинама, размењују се искуства и знање, а биће представљене и најновије европске препоруке за лечење кардиолошких болесника. Све то у Србији, одмах после највећег Европског кардиолошког конгреса у Амстердаму

„Синергија јесте намењена и младим будућим лекарима, јер овде говоримо о томе како глобално може да се побољша и помогне кардиоваскуларним пацијентима. Овде није реч само о интервенцијама, говоримо о превенцији, о неопходним лековима у кардиологији, тако да су овакви скупови важни како бисмо у будућности мењали и менталитет људи, јер је оптерећеност овим болестима велика у целом свету. Ја сам овде био пре 12 година, и све се променила, Србија је доста напредовала", изјавио је проф. др Флавио Рибичини, шеф Кардиоваскуларног одељења у Верони.


„Мислим да је осма по реду Синергија превазишла наша очекивања.....56 предавача, сви континенти, више од 1.000 људи, све сале пуне, од дочека спорташа ..понесени позитивном енергијом...а где смо ту ми, у свим сесијама....наши болесници..покатзали где је српска медицина...показали смо где је синергија, и да можемо још боље", каже др Горан Станковић, директор Клинике за кардиологију УКЦС и организатор Синергије.

Синергија се завршава предавањима и за младе лекаре, интервентне кардиологе – као и за студенте медицине.

петак, 17. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара