Читај ми!

Интересовање за вакцине против ХП вируса углавном у већим градовима, потребна обимнија имунизација

За нешто више од годину дана, вакцину против хуманих папилома вируса примило је око 27.000 дечака и девојчица. Међутим, то није довољно, ако знамо да се после кардиоваскуларних болести, грађани Србије најчешће разбољевају и умиру од малигних болести, а управо су хумани папилома вируси одговорни за многе малигне и бенигне промене које погађају и млађе и старије становништво.

Дневно, због рака грлића материце изгубимо најмање две жене. И није само тај карцином, болест коју изазивају хумани папилома вируси. Зато на годишњицу од почетка примене ха-пе-ве вакцине о трошку државе, имамо јасне поруке.

„Оно што је најчешће питање нама у пракси - јесте шта ви докторка мислите о самој вакцини, Ја најчешће кажем, ја сам вакцинисала своју децу и то је сасвим довољан одговор ја мислим, свим родитељима”, рекла је др Александра Секулић Фрковић, педијатар у Дому здравља Вождовац.

„Ово није нова вакцина, ово је једна од најбољих вакцина које постоје, ово је вакцина која штити од инфекција и малигних болести од којих се умире, ово је нешто што имамо као поклон и дар да спречимо најтеже болести и зато морамо да учинимо више. Едукација на три нивоа, педијатри, гинеколози и општа јавност”, додаје проф.др Горан Вукомановић из Дечје клиника у Тиршовој.

„То је први иновативни лек који је уведен на листу лекова као превенција. Мислим да треба да наставимо да интензивирамо имунизацију, и да она буде уједначенија по целој Србији, зашто, када погледате податке, суштина је да само Београд, Нови Сад, Крагујевац имају адекватну имунизацију, док остали крајеви, заиста су лоши јако резултати”, каже проф.др Сања Радојевић Шкодрић, директорка РФЗО.

А шта може вакцина да промени у континуираној и масовној примени?

„Колико је вакцинација велики корак илуструје нам податак из земаља попут Аустралије коју често наводим када причам на ову тему. Аустралија прва земља на свету у којој ће бити елиминисан рак грлића материце, јер је од 2005. године до 2015. стопа присутности ха-пе вируса код жена опала са 22,7 на 1,1 проценат”, изјавила је проф.др Славица Ђукић Дејановић, министарка просвете.

„Да уђемо у школе, да радимо на подизању свести, како би нам та суморна статистика била, да кажемо мања, није само рак грлића, и ануса, и пениса и ждрела, имамо снагу имамо оружје, и сви заједно можемо да учинимо, ускористимо то”, каже Горица Ђокић из удружења за борбу против рака грлића материце и јајника „Проговори”.

О трошку државе, доступна је деветовалентна вакцина, која штити од девет најчешћих и најопаснијих хуманих папилома вируса. Препоручена је и беспланта је за децу од девет до 19 година.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара