Читај ми!

ХПВ вакцину за мало више од годину дана примило 27.000 деце и младих од 9 до 19 година

У Србији је годину дана, о трошку државе и за дечаке и за девојчице од 9 до 19 година у примени препоручена бесплатна вакцина против хуманих папилома вируса. Она штити од многих бенигних, али и малигних промена, попут карцинома грлића материце. малишана. Даје се у две, односно три дозе, у зависности од узраста детета.

Зашто је обухват овом вакцином тако мали, ако дневно од рака глића материце изгубимо два живота ? Предавање на конференцији, поводом годину дана имунизације хпв вакцином у Србији, одржаће и професор Александер Кенет, професор на Универзитету на Флориди и дечји инфектолог.

У САД, Канади, Аустралији ...вакцина против хуманих папилома вируса је у употреби 15 и више година. Какви су резултати, какав је обухват?

Постигли смо изванредан успех када је реч о примени ХПВ вакцине у Канади, Америци, Аустралији. Пројекат је започет 2006. године. Приметили смо да је рак грлића материце почео да опада, па вакцинишемо и девојчице и дечаке. На добром смо путу да елиминишемо болести везане за ХПВ.

Споменули сте рак грлића материце и друге малигне болести које изазивају бенигне и малигне болести. Како сте успели давањем вакцине, да постигнете добре резултате. Аустралија је скоро искоренила болест.

Све је то почело као национални програм. Честитам Србији на новом програму. Основа овог успеха је коришћење школа да се млади вакцинишу, па је вакцинација постала уобичајена ствар. Важно је имати у виду да је вакцинација двоструко важна, јер врши скрининг и даје превенцију од рака.

Као што знате, програм имунизације у Србији започели пре више од годину дана, о трошку државе. Вакцинишу се и дечаци и девојчице од 9 до 19 година. Седам хиљада деце примило је ову вакцину. Али то није довољно, шта је ваша порука здравственом систему?

Две жене дневно премину од рака грлића материцрее, али смо у Америци схватили да све више мушкараца умире од различитих карцинома изазваних ХПВ вирусом. Родитеље треба посаветовати да вакцинишу своју децу.

Вакцина је безбедна проверена, дата је у више милијарди доза у свету

Резултати датих вакцина су одлични широм света. Пратимо њену безбедност и знамо да је делотворна.

Колико треба страховати од других болести, заразних и незаразних?

Ковид је и даље проблем широм света, али имамо вакцине које су елиминисале многе болести. Наш циљ је да научимо да комуницирамо, како би смо могли да вакцинишемо људе.

субота, 01. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије