Читај ми!

Да ли омекшивач за веш чини више штете него користи нашој одећи

Богата је понуда мирисних омекшивача за одећу који одећи дају мекоћу и пријатан мирис, али колико је ова течност заиста добра за одећу и какви су јој ефекти на кожи.

 

„Омекшивач је регенератор за одећу који облаже тканине и смекшава их“, истакао је Џејмс Копленд, директор компаније "Prism Specialties".

Формуле омекшивача садрже масне киселине које су позитивно наелектрисане и природно привлаче негативно наелектрисану одећу која се пере у  машини за прање веша.

Да ли је омекшивач лош за одећу?

Сам омекшивач није лош, али свакако постоје неке ствари које треба знати пре употребе овог адитива за веш. Омекшивач не треба користити за пешкире и спортску одећу, јер он може да оштети влакна одеће.

Келси Запата, жена која ради у једном од ланаца сервиса за прање веша у САД, истакла је да људи воле да користе омекшиваче јер им одећа пријатно мирише и мекана је.

Нашу одећу омекшивач облаже супстанцом која подсећа на восак, а када се одећа засити омекшивачем, често се може појавити и мало другачији миирис, који и не мора да буде пријатног мириса.

Омекшивач временом може лоше да утиче на машину за прање веша.

 „Претерана употреба омекшивача током времена почиње да ствара филм и наслаге које почињу да успоравају време  избацивања воде из машине приликом прања. На тај начин се скраћује рок трајања машине“, рекао је Џејмс Копленд.

Постоји и природна замена за омекшивач?

Стручњаци истичу да мешавина соде бикарбоне и сирћета даје исти ефекат вешу, као и омекшивач.

Потребно је две шоље топле воде, пола шоље соде бикарбоне и пола шоље белог сирћета. За миришљави веш може да се дода неколико капи етеричног уља.

Овако направљену мешавину треба сипати у преграду за омекшивач.

Иритација коже омекшивачем

Омекшивачи су углавном јаког и интензивног мириса, мада на тржишту, нарочито за бебе, постоје и они без мириса. Ипак, они могу да доведу до иритације коже.

Препорука стручњака је да се омекшивач користи код сваког четвртог прања веша.

петак, 17. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара