Читај ми!

Зашто је важно да Торлак добије приоритет националног произвођача

У Институту за вирусологију, вакцине и серуме отворен је проширени погон за производњу пробиотика „лиобиф“. Шта је још ново у Торлаку, за РТС говори вршилац дужности директора Института, др Лука Драгачевић.

Институт Торлак тренутно производи тровалентну вакцину против грипа, а ради се и на развоју четворовалентне. Институт Торлак је још 2009. године ушао у пројекат Светске здравствене организације Global Action Plan for Influenza и пре три године је успео да заврши ту вакцину и да са њом изађе на тржиште, наводи др Лука Драгачевић, гостујући у Београдској хроници.

„Један је од 14 учесника који су учествовали у том програму, али један од четири који су успешно завршили. Сада, након неког времена, почетком ове године, успели смо да завршимо развој четворовалентне вакцине против грипа. И тренутно смо, могу ексклузивно да кажем, завршили преклиничка испитивања“, додаје вршилац дужности директора Института Торлак.

Преклиничка испитивања трају око годину дана, а затим следе клиничка која трају и до више година и изузетно су компликована, напомиње др Драгачевић.

„Међутим, с обзиром на то да смо ми већ произвели тровалентну, ту су трајала клиничка испитивања три године, сада је могуће урадити за четворовалентну у року од годину дана. И ту чекамо да видимо Министарство здравља за одобрење додатних финансија, како бисмо могли да изађемо већ можда наредне године са четворовалентном вакцином на тржиште“, додаје гост Београдске хронике.

„Лиобиф“ заштитни знак Торлака

Институт Торлак је и први произвођач пробиотика у Србији још од 1968. године.

„То је један изузетан производ где смо ми заправо од изолата, лактобацилуса са овог подручја, имамо комплетну производњу. То је производ који може да се даје новорођенчади и тако даље. Одлучили смо да реконструишемо управо тај погон, да повећамо капацитет и чак смо кренули у развој нових производа од којих два су већ у једној одмаклој фази и очекујемо завршетак тог развоја негде крајем године и пласмана на тржиште“, наводи др Драгачевић.

Институт тренутно вакцине извози у земље региона, Црну Гору, један део Босне и Херцеговине и Републику Српску. Други производи се извозе широм Европе – Немачку, Италију, Шведску, а тренутно се ради на проширењу тржишта Шпаније, Португалије и Мађарске.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво