Читај ми!

Природни пробиотик и бруфен – маслине

Маслине су богате важним фитонутријентима и познате по високом садржају витамина Е, антиоксидансима који се боре против рака и благотворном дејству за кардиоваскуларни систем, али то није све.

Природни пробиотик и бруфен – маслине Природни пробиотик и бруфен – маслине

Познате су углавном по свом уљу, аљуди у маслинама уживају широм света. Пореклом из медитеранских региона Азије, Европе и Африке, долазе у многим величинама и варијантама и нуде бројне велике здравствене бенефите.

Маслине су главна компонента хранљиве медитеранске исхране, која ставља добре масти у први план и подстиче примену маслиновог уља као примарног извора масти у исхрани. Оваква исхрана не подстиче смањење масти, већ замену нездравих масти здравима, попут мононезасићених масти, које се налазе у маслинама.

Воће или поврће

Када би неко питао да ли су маслине воће или поврће, већина људи вероватно не би знала одговор. Спадају у коштуничаво воће а блиски рођаци су им брескве, бадеми и манго.

На истоку Медитерана, са њихових ниских стабала, људи су их брали пре 6.000 до 8.000 година. Маслинова гранчица је дуго била симбол мира и победе. Маслина се узгаја вековима и на чије се бербе чекало деценијама.

Како каже грчка митологија, Атина се такмичила са Посејдоном за трон над Атином. Атина је победила након што је посадила прву маслину, јер је суд богова и богиња одлучио да је то бољи поклон.

Маслине се беру од октобра до јануара а плодови маслине се не могу јести директно и свеже убрани са дрвета, јер су тврди и горки.

Калорије, витамини, минерали...

Маслине су нискокалорична опција за ужину и одличан додатак бројним јелима, као што су салате, тестенине и пице. Иако постоји много варијанти, већина има сличну нутритивну структуру.

Сто грама зелених маслина има 145 калорија, 3,8 грама угљених хидрата, један грам протеина,15,3 грама масти, 3,3 грама влакана, 3,8 милиграма витамина Е, 0,1 милиграма бакра, 52 милиграма калцијума, 0,5 милиграма гвожђа и 11 милиграма магнезијума.

Регулација притиска и густине костију

Маслине могу да помогну у снижавању холестерола и високог крвног притиска. Пошто су маслине добар извор „добрих масти“, оне не оштећују артерије као друге масти.

Студије су показале њихову способност да снизе крвни притисак и помогну у контроли и смањењу холестерола. Хипотензивни ефекти (снижавање крвног притиска) су последица олеинске киселине коју садрже.

Студије су показале значајно смањење крвног притиска и укупне кардиоваскуларне упале након конзумирања маслина, маслиновог уља и других намирница у медитеранској исхрани.

Упални процеси су у корену многих болести, болова и повреда у телу. Лекови против болова су ефикасни у обуздавању болова, али могу да имају непожељне ефекте.

Маслине су врста природног ибупрофена. Они инхибирају раст ензима који стварају упалу и тако делују као природни лек за ублажавање болова.

Упала такође игра велику улогу у кардиоваскуларним болестима, што је још један разлог зашто су маслине здраве за срце.

Преглед студија објављених у European Journal of Nutrition показао је да фенолна једињења у маслини могу повећати број добрих бифидобактерија, које производе витамине и антибактеријске хемикалије у телу.

Дакле, маслине побољшавају здравље црева и побољшавају функцију микробиома, што значи да на њих можете гледати као на природне пробиотике.

Полифеноли из маслина су корисни у спречавању губитка густине костију. Многе студије су показале ефикасност ових једињења у формирању и одржавању здравља костију.

Захваљујући фитонутријентима које исхрана маслина обезбеђује, ово воће је пожељно додати у оброк са којим се слаже, ако имате проблема са костима или остеопорозом.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво