Читај ми!

Светски стручњаци окупљени у Београду на симпозијуму о болестима срчаних залистака

У Београду се одржава Четврти међународни симпозијум о болестима срчаних залистака – БЕЛВИС . То је највећи мултидисциплинарни скуп који окупља више од 200 водећих стручњака из земље, региона, света

На симпозијуму учествују велика имена из света и Европе, а како наводи кардиолог др Марко Бановић, организатори симпозијума су поносни што су успели да окупе сјајан тим стручњака из најбољих клиника од којих стварно има шта да се научи и да се упоредимо са њиховим достигнућима.

„Овај састанак може да буде и јесте од користи и за наше кардиологе и кардиохирурге од тога како дијагностиковати болести срчаних залистака, тако и како их на најоптималнији и савремени начин најбоље лечити. И не само болести срчаних залистака него и најчешћих болести које се јављају уз болест срчаних залистака, као што су, рецимо, срчано попуштање или исхемијска болест срца“, наглашава др Бановић.

Најчешћи узрок обољења срчаних залистака су они фактори ризика који доводе до атеросклерозе, накупљања масних наслага на зидовима крвних судова, јер се на исти начин те наслаге праве и на срчаним залисцима, додаје кардиолог. Превенција је да водимо рачуна о томе колике су нам масноће у крви, колики шећер, да будемо физички активни, да не будемо гојазни, не пушимо и здрав стил живота.

„Холестерол је као и шећер су тихи убица кога ми не осећамо. Тек када се те наслаге накупе у крвним судовима, онда ти органи које ти крвни судови исхрањују, не добијају довољно крви. Онда наступа обољење и зато је важна та превенција и редовна контрола“, истиче др Марко Бановић.

Кардиохирург др Светозар Путник додаје да је богатство овог састанка стручњака у Београду то што су покривени сви аспекти лечења болести срчаних залистака, од превенције па до онога што представља врх леденог брега, а то су најболеснији људи којима на срећу наше здравство има могућности да пружи адекватну помоћ, онако како се то ради у највећим светским центрима.

„Јако је добра ствар овде имати шефа кардиохирургије из Барселоне и Лајпцига са којима можемо да причамо на равноправној основи. Ми радимо све врсте интервенција за болести аорте и митралног залиска, од минимално инвазивних хируршких процедура, оних најинвазивнијих хируршких процедура, па до уградње залистака преко препона, односно, транскатетер путем. Тако да смо покрили цео спектар интервенција, а у размени искустава увек научите нешто ново, а науче и они нешто ново од нас“, напомиње кардиохирург др Светозар Путник.

недеља, 24. септембар 2023.
15° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"