Читај ми!

Стара, добра камилица – ефикасна против грчева и болова, благотворна за кожу и косу

Када је мумија египатског фараона Рамзеса Другог пренета из Египта у Париз, научници који су анализирали узорак ткива, идентификовали су трагове камилице, биљке коришћене у процесу мумифицирања. Камилица је и данас једна од најшире примењиваних биљака због широког спектра лековитог дејства.

Египћани су добро познавали лековитост камилице, нарочито у случају болести коју су називали агу, и за коју данашљи истраживачи верују да је облик маларије. У оквиру рубрике Тајне биља, народни травар и новинар Момчило Антонијевић, рекао је да му је „жао што ми често не знамо довољно о биљкама које свако има у кући, као што су камилица, али и нана“.

Осим у Египту, камилица се за здравље, али и у козметичке сврхе, користила у древној Индији, код Германа, старих Грка, Римљана, Викинга...

„Камилицу данас користимо као одлично средство против грчева, болова, а омиљена је и међу новопеченим родитељима јер може да се даје и малој деци, посебно када су у питању грчеви код беба“, рекао је Антонијевић.

Нагласио је да концентрација чаја за децу треба да буде мања, и да се користи тек пола и четвртина кафене кашичице на два децилитра прокључале воде.

„Камилица помаже и код ментруалних грчева и предменструалног синдрома“, каже Антонијевић и наглашава да је у томе најбоље је комбиновати је са биљкама као што су вирак и хајдучка трава.

Додаје да је актуелно време најбоље за брање камилице. Цветови камилице се морају брати пажљиво и по потпуно сувом времену.

Бере се само цвет, а потом се у хладу на промаји – цветови суше. Осушени, чувају се у тегли или папирним кесама.

Посебно је лековито уље камилице. Уљани серум од камилице прави се од есенцијалног уља камилице. У 15 милилитара носећег уља, које може бити бадемово, дода се две капи етеричног уља камилице. Користи се као ефикасан серум за негу кожу око очију.

„То је одлично средство против подочњака и бора, првих знакова старења“, рекао је Антонијевић.

Нагласио је да се препарати на бази камилице посебно препоручују особама са осетљивом и проблематичном кожом, јер има умирујуће и благо дејство.

Осим за кожу, камилица се користи и у препаратима за негу зуба, десни и косе.

Када је реч о чају од камилице, Антонијевић каже да је важно да се он не кува, већ се прави преливањем кључалом водом, као и да је довољно да одстоји 15 до 20 минута, не више.

Чај од камилице богат је витаминима Б2, Б3, калцијумом, гвожђем, селеном и цинком, па ће свакако имати благотворно, окрепљујуће дејство на организам.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се