Читај ми!

Како ограничити прекомерну употребу мобилних телефона код деце, саветује педагог

Претерана употреба мобилних телефона проблем је двадесет и првог века, а када се претера може да поприми облик зависности. Где је граница и колико је времена прихватљиво да наша деца дневно проведу уз мобилни телефон, у „РТС ординацији“ је разјаснио специјални педагог Милан Радовановић, а каква правила важе у њиховим домовима открили су познати родитељи - глумац Ненад Окановић и певачица Ана Штајдохар

Многи родитељи свесни су чињенице да њихова деца много користе мобилни телефон, а то зна и глумац Ненад Окановић. Његови синови су тинејџери и он примећује да што су старији мање времена проводе користећи тај уређај. "Мени је занимљиво да нису уопште на друштвеним мрежама, они играју игрице, користе Редит и Ју-тјуб. Трудимо се да обаве обавезе, па онда да раде слободне активности", рекао је глумац. 

"Моја деца имају шест и осам година, а оно од чега бих кренула је од примера који ми родитељи њима дајемо. Супруг Никола и ја користимо прекомерно телефоне, онда је и незгодно деци говорити да им то не треба. Невербална комуникација је вреднија и боље стиже до њих од свега што им се прича", рекла је певачица Ана Штајдохар и додала да њена деца немају забрану да користе телефон, али и да им је дозвољено коришћење телефона у одређеној мери: "Проценимо када можемо тиме да их наградимо, то је постала награда кад се заврше обавезе"

"Слушајући њих закључујем да би они волели да имају свако свој телефон, посебно ћерка која има осам година. Како она каже, а то прича од првог разреда, да готово сви у њеном разреду имају мобилне телефоне. Мислим да ће време показати које последице носи прекомерна употреба мобилних телефона", рекао је Специјални педагог Милан Радовановић о прекомерној употреби телефона.

Како да знамо да ли дете прекомерно користи мобилни телефон?

"Некада када смо говорили о зависности од интернета, када се користио компјутер, тада смо могли да говоримо о сатима. Сада, када је све на телефону, телефон је све. Нашим генерацијама телефон је био телевизор, фиксни телефон, књиге. Мерити број сати је заиста незахвално", рекао је специјални педагог Милан Радовановић и додао да је важно обратити пажњу да ли дете има последицу као што је попуштање у школи или ако не излази из куће, као и да ли може да контролише употребу мобилног телефона. 

"Постоје три начина употребе телефона, то су: корисна, проблематична и патолошка употреба која се назива зависношћу од телефона. Битно је да ли дете има контролу над својом жељом и да ли може да је контролише, кад су мала деца то је мало теже проценити.", објаснио је специјални педагог Милан Радовановић. 

"Један колега је питао да ли бисте пустили два детета од пет година сама у собу са чекићем на четрдесет и пет минута. Највероватније да не бисмо, десиће се нешто. А пустимо их саме са телефонима? Зашто?", запитао се специјални педагог. 

Телефон као "дигитална дадиља" на одморима

Специјални педагог Милан Радовановић осврнуо се на претерану употребу мобилних телефона током путовања и одмора. Како каже, родитељи да би смирили немирно дете дају му телефон. 

"Да би дете јело телефон мора да буде наслоњен на чашу јер у супротном неће хтети да једе. То ће да створи навику код детета да све ради са телефоном у руци.", истакао је Радовановић и додао: "Већина апликација је бесплатна, јер сте крајњи продукт ви и ваша пажња".

Дигитални детокс

"Кад су били мањи изабрали смо камповање за одмор, изабрали смо где нема интернета. Овде нисмо толико заједно, барем тада да будемо. Били смо двадесет и пет дана и нисмо користили телефон све време.", присетио се глумац Ненад Окановић.

"Одлив времена је нешто чему индустрија видео игара тежи. У једном тренутку су Netflix и једна игрица били два највећа конкурента у ИТ сектору, у смислу ко ће нас више навући да нам се време одлије.", рекао је специјални педагог Милан Радовановић. 

Ана Штајдохар: "Пустила сам деци "Метлу без дршке", они примећују лошу слику и питају када ће се шпица завршити. Сад схватам колико се скратила пажња"

"Дружење преко интернета је потпуно легитиман вид дружења и прихватљив је, али не да је једини.  Ако дође до тога да се изгуби контрола и да се формира синдром зависности, може да дође до тога да се месецима или годинама не изађе из куће, али то се догађа ретко.", рекао је специјални педагог Милан Радовановић и додао да се родитељи често уплаше да је њихово дете зависно од мобилних телефона, али да у пракси то баш није чест случај: "Мали проценат деце ће ући у проблематичну и патолошку употребу и то је негде пет до десет процената", рекао је педагог. 

Два истраживања нуде различите резулатате, реакција зависи од типа личности

"Не можемо правити генерализацију, али примећујемо да ће одређена деца заиста постати агресивна. Ту имате истарживање које је показало да агресивне видео игре подстичу агресију, а онда се појавило истраживање друге гејмерске групе које је показало да агресивне игре ослобађају људе од вишка агресије. То зависи од човека, неко ће реаговати агресијом, а неко не", објашњава стручњак. 

Да ли је грешка детету одузети мобилни телефон?

"Грешка је, ако је неко дете већ формирало проблем онда ту може доћи до неког облика агресије, аутоагресије", каже специјални педагог и додаје да ограничења морају да постоје, али и да су најбоља она која показују сопствени пример, тако је и некоришћење мобилног телефона свих чланова породице након десет сати увече."

Да ли су данашња деца способнија за "мултитаскинг" или обављање више послова истовремено?

"Отварају више табова истовремено, на једном иде јутјуб, на другоме проверавају шта се дешава на мрежи, на трећем чита нешто наводно за школу.", осврнуо се специјални педагог на употребу телефона код деце и додао:"То је потпуно расута пажња, била је идеја да ће они бити "мултитаскинг генерација", али они су као и ми. Постоји мали број људи који се роде да су талентовани за обављање више послова истовремено", објашњава Милан Радовановић. 

Слабљење породице, као места где се прича и где се решавају проблеми, развија проблеме зависности од видео игара и мрежа

"Радили смо једно истраживање, а ИТ индустрија је то знала много пре нас. Проучавали смо шта је то што деца, пре него што постану зависна од видео игара добијају, коју незадовољену потребу из свакодневног живота. А то су потреба за: важношћу, блискошћу и припадношћу. Из куће нису понели осећај - овде сам важан, овде припадам, а у неком онлајн свету добијам осећање важности, блискости и припадности. Родитељ дође кући, уморан је, бави се послом, потреба да се одмори је битнија од потребе да седне са дететом и проведе време. Кад смо кренули да презентујемо то по разним конференцијама, људи из ИТ сектора су рекли да то знају ", објаснио је Милан Радовановић, специјални педагог. 

"Једна видео игра је оптуживана да је створила феномен интернет зависности  и скренула пажњу јавности, али то се изгубило. Механизам који користе видео игре, исти механизам преносе социјалне мреже. Мало је земаља у свету забранило коцкање у видео играма.", нагласио је специјални педагог. 

Певачица Ана Штајдохар ухватила је децу да су пронашли стари мобилни телефон и кришом се повезали на друштвене мреже, последице је врло брзо видела. "Приметила сам да је ћерка почела да тверкује (игра задњицом), питала сам одакле покрети. Она има осам година, они кришом гледају глупости које нису за њих. Тешко је објаснити им зашто они не могу, а неке другарице у школи, на улици могу", присетила се певачица Ана Штајдохар. 

Како направити разлику између размажености и зависности?

"Дете кад научи да када плаче да ћеш му вратити нешто, оно ће поново плакати и поново ће добити своје. Ако му једном даш, други пут му не даш, оно неће плакати јер ће знати да то није начин да добије.", рекао је глумац Ненад Окановић.

Савет педагога - Створимо блискост са својом децом

"Хајде да створимо са њима блискост и да нам буду важни, да буду део наших живота. Битно је у неком моменту кренути, не мора то да буде не знам шта, са својом децом сам стварао блискост кроз шетње. У тим шетњама смо стварали феноменалну конекцију.", рекао је педагог Милан Радовановић и додао да је у комуникацији са децом потребно избегавати општа питања, као што су: Како је било у школи? Уместо оваквих питања треба водити разговоре тако да деца створе утисак да су родитељи заиста заинтересовани за оно што им се дешава. 

Јасне границе морају да постоје и треба инсистирати да се поштују.

"Одмалена би требало кренути са јасним границама. Једно је јасна граница, а друго је забрана. Граница је рецимо да се не може успављивати мобилним телефоном. Мобилни телефон разбуђује, лучи одређену количину допамима", објаснио је специјални педагог Милан Радовановић и додао да деца данас не знају шта је непријатност, већ расту у анксиозне особе са расутом пажњом. 

"Та апстиненцијална криза је ретка у пракси, она личи на апстиненцијалну кризу од психоактивних супстанци, али то је заиста ретко у пракси.", рекао је специјални педагог и додао: 

Чешћа криза је нервоза, раздражљивост, код неких људи који су створили зависност може да се деси главобоља. Не треба наседати када дете плаче и не жели да разговара. Треба прихватити, узели сте му извор задовољства, разумите да ће бити непријатно", објаснио је специјални педагог Милан Радовановић. 

 Монтесори принципи

"Често родитељима кажем да погледају шта је Марија Монтесори  својевремено говорила шта дете и у ком узрасту треба да зна од обавеза, они буду изненађени", рекао је специјални педагог и навео кућне послове које би дете са осам година требало да зна да обави. Његово запажање је да родитељи говоре да њихова деца овакве обавезе не умеју да ураде.

Менторски рад може да има феноменалан утицај на децу

Специјални педагог Милан Радовановић истакао је да за дете може бити од велике користи менторски рад. "Ментор може феноменално да помогне, зато нека деца, која су се бавила спортом, супер прођу у животу јер им је тренер био ментор", рекао је специјални педагог Милан Радовановић и додао да ментор може да буде и нека блиска особа или наставник који дете припрема за такмичење, битно је да та особа има ауторитет над дететом.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво