Читај ми!

Пет начина на које се регулише повишени холестерол у крви

Кардиоваскуларне болести деценијама су водеће по  броју последица и компликација које праве по здравље људи. Као један од битних фактора за њихов настанак помињу се повишене масноће у крви, а наравно и висок холестерол.

Како га што лакше контролисати и који трикови могу да помогну да се вредности врате у нормалу открила је доц. др Тамара Гојковић са Катедре за медицинску биохемију Фармацеутског факултета у Београду. 

Иако је саставни део организма, холестерол се добрим делом уноси преко намирница животињског порекла. Проблем настаје када "лош холестерол", осносно ЛДЛ, пређе дозвољене вредности, што доводи до ризика од настанка кардиоваскуларних болести. 

Да ли је тачно да повишен холестерол добијају само особе које једу много масне хране?

"То није баш тако и негде да бисмо разумели ову заблуду морамо да знамо одакле холестерол у нашем организму и који су то процеси који регулишу ниво холестерола у нашем организму. Прво то је процес синтезе и готово две трећине холестерола потиче из јетре. Са друге стране холестерол потиче у нашем организму и из процеса апсорпције, где се апсорбује из хране која је богата холестеролом, готово једна трећина холестерола потиче из хране.", рекла доц. др Тамара Гојковић.

Утичу ли слаткиши или пекарски производи да холестерол расте? 

"Наравно да утичу, али не на апсорпцију, него на синтезу. Повећана концетрација глукозе доводи до повећаног нивоа инсулина у циркулацији. Инсулин може да делује на ћелије јетре, да стимулише ћелије холестерола, на тај начин намирнице које су богате угљеним хидратима, нарочито шећерима, доводе до повећања концетрације глукозе у крви, која даље може да доведе до појачане синтезе и скока холестерола.", рекла је доц. др Тамара Гојковић.

"Особе које имају благо повишен холестерол могу да конзумирају јаја, код оваквих особа чак и ако дође до повећања ЛДЛ холестереола, долази до повећања ХДЛ холестерола, то је онај добар холестерол.", објаснила је доц. др Тамара Гојковић и додала:

"Код особа које имају изражено повишене вредности холестерола не би требало да конзумирају често, оброк би могао да садржи једно јаје и неколико беланаца. Поента је да се унесе мање од 300 мг  холестерола на дан."

Физичка активност утиче на на смањење лошег холестерола

"Када пацијент крене са променом начина живота и са увођењем неке физичке активности, могуће је смањити лош холестерол и повећати ниво доброг холестерола. Наравно и терапија утиче да се смањи лош, а подигне добар холестерол.", рекла је доц. др Тамара Гојковић и додала да је препорука, у зависности од општег здравственог стања, да особа има од сто педесет до триста минута неке аеробне активности.

Колико дуго мора да се узима терапија да би се одржао добар статус холестерола? 

"Овде је проблем што статини, лекови за лечење повишеног холестерола у крви, не делују на узрок саме болести, већ на делују на последицу болести, а последица је  повишена концетрација холестерола.", објашњава медицински биохемичар доц. др Тамара Гојковић и додаје:

"Пацијент док узима терапију држи под контролом вредности холестерола, када престане, синтеза се наставља, апсорпција се наставља, и вредности могу да се врате на старе вредности."

Да ли то важи и када је коришћење суплемената на бази црвеног пиринча у питању?

"Јесте, црвени пиринач има природни статин који, као и остали статини, блокира синтезу. Када престанете да узимате суплементе све се враћа а старо.", каже доц. др Тамара Гојковић.
"Маслиново уље има благотворни ефекат на липидни статус јер садржи фитостероле. Поред маслиновог уља, фитостероле садрже и кукурузно уље, уље уљане репице, сојино уље.", каже доц. др Тамара Гојковић.

Из којих масноћа се најбоље апсорбује холестерол у нашем организму и шта заиста треба заобићи?

"Када конзумирате било које намирнице животињског порекла (месо, млеко, јаја), у зависности од садржаја холестерола, доћи ће до апсорпције.", каже доц. др Тамара Гојковић и додаје: 
"Свињска маст садржи триглицериде, па може да повећа триглицериде у циркулацији. Има мање холестерола."

"Скок триглицерида је неповољан зато што триглицериди могу да доведу до промене и доброг и лошег холестерола. Па да лош холестерол добије атерогени потенцијал, а добар холестерол изгуби своју функцију доброг холестерола.", нагласила је фармацеуткиња доц. др Тамара Гојковић.

Како кафа утиче на холестерол? Да ли је домаћа кафа за холестерол најпроблематичнија?

"Кафа нема холестерол, она само провоцира скок холестерола. Проблем је тај што домаћа кафа садржи до тридесет пута већу концетрацију дитерпена у односу на филер кафу, који може да провоцира повећање холестерола у крви.", рекла је доц. др Тамара Гојковић и објаснила зашто је филтер кафа бољи избор:

"Филтер кафа је добра због тога што има већу концетрацију полифенола, који су антиоксиданси. Када гледамо са становишта липидног статуса, они могу да смање оксидацију лошег холестерола и због тога је добро узимати филетр кафу."

"Међутим, уколико пацијент има хипертензију или има поремећај срчаног ритма, тада филтер кафа није добра јер има већи садржај кофеина у односу на домаћу кафу, тако да ту треба посматрати индиивидуално.", каже медицински биохемичар доц. др Тамара Гојковић. 

Којим намирницама је могуће стимулисати да доброг холестерола буде више, а лошег холестерола мање?

"Намирнице које садрже велику количину биљних стерола, као што су авокадо и броколи, могу да утичу на смањење холестерола, али колико ће се променити то је индивидуално. Храном можемо да подигнемо до пет процената вредности доброг холестерола, не много.", објаснила је доц. др Тамара Гојковић.

Како пића, сокови и  газирана пића утичу на холестерол? 

"Пића, сокови, газирана пића који имају већи садржај шећера, они могу да доведу до повећане синтезе холестерола у организму. Са друге стране, ако узимате два до три пута недељно чашу црвеног вина, оно садржи доста полифенола и може да смањи вредности лошег холестерола и повећа вредности доброг холестерола.", напоменула је  доц. др Тамара Гојковић и додала да је контролу холестерола треба обављати увек у истој лабораторији:

"Различите лабораторије користе различите тестове, лекар може много лакше и боље да прати ефекат терапије статинима управо гледајући резултате исте лабораторије.", закључила је за "РТС ординацију" доц. др Тамара Гојковић, медицински биохемичар.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво