Читај ми!

Светски дан борбе против карцинома јајника – тихог и подмуклог убице

Сваког дана, дијагноза карцинома јајника буде постављена код најмање три жене. Ова болест дневно однесе најмање два живота. Поводом Светског дана борбе против карцинома јајника, за Дневник говоре Горица Ђокић из Удружења „Проговори“ и гинеколог др Мима Фазлагић.

Горици Ђокић из Удружења за борбу против рака јајника „Проговори“ пре девет година је постављена ову дијагноза. Изборила се са болешћу, а сада је своју енергију усмерила кроз удружење у борбу и за друге жене јер у питању је најсмртоноснији гинеколошки канцер.

Симптоми су јако специфични, пре наводе на гастроентеролошки проблем него на гинеколошки зато ми у Удружењу ширимо свест о значају превентивних прегледа, о опасностима које носи ова болест, али свакако и да усмеримо снагу на борбу за савремене терапије“, наглашава Ђокићева.

Рак јајника је назван тихи убица јер некада и редовни гинеколошки прегледи не укажу одмах на овај карцином, тако да и лекари морају да буду пажљиви и едуковани за ову проблематику.

То је тихи и подмукли убица и најчешће се открије када је у неком поодмаклом стадијуму. Нема карактеристичне симптоме као други тумори, а некада може да буде и потпуно без симптома. Некада можемо да мислимо да је циста, а у ствари није и то је стварно једна комплексна дијагностика“, наглашава др Мима Фазлагић.

Симтоми могу бити болови подно карлице, може бити надимање, проблеми са столицом, осећај тежине у стомаку и многи други симптоми који не указују да су везани за тумор јајника. Зато је важно пратити своје тело, додаје докторка Фазлагић, па макар и ако то буде један преглед више.

Када постоји сумња на тумор јајника раде се туморски маркери ЦА125, ХЕ4 и рома индекс, али за разлику од теста Папаниколау који јасно указује на рак грлића материце, ови маркери нису тако прецизан показатељ да је дијагноза тачна.

Они су значајнији после операције и терапије да нам укажу да болест не напредује, али нам нису показатељ да знамо ако је повишен маркер једнако је карцином, посебно што је један од ових маркера висок и у случају ендометриозе која је исто болест јајника, али бенигна“, истиче докторка.

Старосна граница се и у случају ове болести значајно спустила, оболевају и жене које нису рађале, а 60 до 70 одсто жена код којих се открије, рак јајника је већ у трећој или четвртој фази узнапредоване болести. Зато кроз Удружење „Проговори“ апелују да се иде на редовне прегледе, али се боре и за увођење савремене терапије.

Деценијама уназад није било савремених терапија за ту болест, осим операције као златног стандарда и хемотерапије. Последњих година држава је омогућила две линијске терапије које су стављене на листу, али ми се боримо и даље. Ту је и хормонска терапија која је изузетно потребна, посебно за жене са поједином врстом карцинома јајника и ендометријума, тако да ће оним женама које постају резистентне на хемотерапију, ова терапија јако помоћи“, наводи на крају гостовања у Дневнику, Грица Ђокић из Удружења „Проговори“.

среда, 22. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара