Читај ми!

Рак мокраћне бешике – опако „сироче онкологије“ однесе скоро хиљаду живота годишње у Србији

О једној болести не говори се довољно често, или скоро уопште, иако годишње у Србији ту дијагнозу добије више од 2.300 људи. Рак мокраћне бешике годишње однесе и 1.000 живота. Мај је посвећен борби против тог карцинома.

Карцином мокраћне бешике у Србији је пети по учесталости и осми по смртности, због чега је мај посвећен борби против „сирочета онкологије“, како га назива директор Клинике за урологију УКЦС, проф. др Зоран Џамић.

„Нажалост, у последњих 20 година у ери великог напретка на пољу лечења многих облика карцинома, није се много напредовало у лечењу рака мокраћне бешике. Због тога је страшно важна превенција. Појава крви у урину је главни алармантни симптом који треба да доведе пацијента код лекара“, објашњава Џамић.

Фактори ризика су пушење, гојазност, рад у различитим индустријама. Генетска компонента није толико изражена као код других облика карцинома. Треба напоменути и да мушкарци много чешће оболевају – скоро дупло више.

Рана дијагностика и ултразвук могу много да помогну у постављању дијагнозе.

„Када говоримо о лечењу, хирурија је златни стандард. Међутим, све више пацијената долази у фази када хирургија више није довољна, а тада на сцену ступају хемотерапија, биолошка терапија и имунотерапија, која показује значајне резултате“, истиче Џамић.

субота, 10. јун 2023.
20° C

Коментари

A ko je
Мистерија решена: Старија је кокошка!
A ko je
Мистерија решена: Старија је кокошка!
Pitanje :
У Темерину отворено највеће товилиште кечига у Србији
Dr Protic
Сутра се широм Србије обележава Међународни дан џеза
Savet koji moze da pomogne
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут