Читај ми!

На Институту за мајку и дете уз помоћ колеге из Мађарске обављена комплексна операција срчане мане

И овог пролећа на Институту за мајку и дете раде се најкомплексније операције урођених срчаних мана. Екипа РТС-а забележила је једну такву интервенцију коју је једанаестогодишњем дечаку урадио др Жолт Продан из Мађарске са тимом лекара са Института. Доктор Продан ће сутра на Институту „Дедиње“ оперисати и одраслог пацијента који је у детињству оперисан на Институту за мајку и дете.

Више од седам сати било је потребно да се дечаку замени срчани залистак. До сада је имао већ једну интервенцију на срцу, али је уследила инфекција. Лекари кажу да то није реткост.

„Опрерације тог, таковазног излазног тракта леве коморе су јако компликоване код деце, зато што често захтевају замену залистака, реконтрсукције и то је поље такозваног високог притиска крвне струје, а са друге стране незгодно је заменити залистак код малог детета из више разлога. Прво, анатомски је тешко, друго, зато што је дете мало, због раста биће изложен другим операцијама и постоје многе варијације којима ми покушавамо да учинимо најбоље по дете, другим и новим операцијама“, истиче проф. др Мила Стајевић, кардиохирург на Институту за мајку и дете.

У томе им је помогао мађарски колега.

„Нема много људи који изводе такве интервенције и увек имам пацијенте из Србије који представљају изазов. Задовољство је радити са локалним хирурзима, локалним тимом кардиолога. Боље је да их оперишемо овде него да морају да иду у иностранство, где је могућ ризик због путовања, страног језика…“, наводи др Жолт Продан.

„Оно што је добро што РФЗО препознаје такав начин лечења– довођење инстарног стручњака, да децу оперише код нас, а да не морамо да га шаљемо у иностарнанство, што је конфроније и за пацијента и за државу финансијски, и за нас који пратом и учимо на лицу места“, напомиње професорка Стајевић.

Годишње са овим проблемом, на Институту за мајку и дете, оперише до пет пацијената.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара