Читај ми!

Штетне хемикалије су свуда око нас, на шта треба обратити пажњу

Свакодневно смо изложени различитим хемикалијама. Међутим, неке могу да угрозе наше здравље. Где се све налазе и о чему морамо да водимо рачуна, проверавала је Ивана Божовић на Фармацеутском факултету у Београду.

Са свих страна смо окружени хемикалијама. Могу се наћи у различитим производима попут пене за гашење пожара, папирној амбалажи за храну, козметици, тигањима…

Да ли ће хемикалије представљати ризик по здравље зависи од бројних фактора, пре свега од дозе коју унесемо, колико често смо изложени хемикалијама, али и од индивидуалне осетљивости, пола и узраста.

„Постоје и периоди када су људи посебно осетљиви, нарочито у најранијем развоју, детињству и пубертетском периоду. Опасних хемикалија има свуда око нас и, нажалост, немогуће их је избећи“, каже професорка Александра Буха Ђорђевић са Фармацеутског факултета.

Тако, примера ради, тигањи који имају премаз да се храна не би лепила по њима, могу бити извор штетних хемикалија.

Што се одеће тиче, одређени предмети, посебно они отпорни на воду и флеке, могу садржавати штетне хемикалије, а пластична амбалажа и посуде бисфеноле и фталате.

„Савет би био да једнократну пластику користимо заиста једнократно, а ако пластику користимо за складиштење хране, она не би требало да у њој дуго стоји. Пластичне посуде не треба прати у машини за прање судова, јер при високим температурама може да дође до ослобађања хемикалија“, објашњава Александра Буха Ђорђевић.

Хемикалије које се могу наћи у поменутим производима утичу на читав организам, али највише на ендокрини систем, и то посебно у периодима трудноће, раног детињства и пубертета.

Неке хемикалије се зову и ендокрини ометачи, који на неки начин у организму имитирају хормоне и могу изазвати неуроразвојне поремећаје и проблеме са репродуктивним системом, а могу и да оштете неке жлезде.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи