Читај ми!

Уз чвршћи спортски грудњак остварују се бољи резултати у трчању

Истраживачи Универзитета у Мемфису открили су везу између грудњака са чвршћом потпором груди и повећаном укоченошћу зглоба колена, што, даље, утиче на остваривање бољих резултата у трчању.

Већа подршка груди током трчања повезана је са већом укоченошћу колена. Ова укоченост, која утиче на измењено кретање доњег дела тела, раније је доведена у везу са бољим резултатима трчања.

У студији коју су спровели истраживачи Универзитета у Мемфису посматрано је 12 рекреативки, које су пријавиле да су носиле грудњаке са корпама Бе, Це или Де.

Ношење спортског грудњака са већом подршком повећало је укоченост зглоба колена за пет одсто у поређењу са повећањем од два одсто код спортских грудњака са малом подршком.

Узимајући у обзир ове резултате и налазе из претходне студије коју су спровели, истраживачи сугеришу да спортски грудњак са високом потпором може побољшати резултате жена у трчању за седам одсто.

Истраживачи су сугерисали да бол у грудима може бити значајна препрека вежбању. Чак 72 одсто испитаница пријављује ту непријатност током трчања.

Др Даглас Пауел са Универзитета у Мемфису у САД каже да резултати истраживања показују да потпора грудима не утиче само на кретање груди, већ да утицаја има по целом телу.

„Ти ефекти могу довести до смањених резултата у трчању, повећаног ризика од повреда, па чак и развоја хроничног бола као што су бол у леђима и грудима“, истакао је др Пауел.

Према његовим речима, током протеклих 50 година дошло је до ограниченог напретка у дизајнирању грудњака.

„Наши налази, заједно са закључцима претходних истраживачких студија, показују да спортске грудњаке треба посматрати не само као одећу, већ и као спортску опрему која може побољшати учинак и смањити ризик од повреда, а истовремено има важну улогу у здрављу жена“, нагласио је др Пауел.

Стручњаци Истраживачког центра за биомеханику груди на Универзитету у Мемфису желели су да истраже ефекат доброг спортског грудњака на биомеханику трчања – кретање тела.

Претходна истраживања су показала да повећана подршка спортских грудњака не само да утиче на кретање груди, већ може и позитивно утицати на резултате у трчању.

Већа подршка грудима је такође доведена у везу са мањом потрошњом кисеоника и бољим опсегом покрета.

Др Пауел објашњава да не схватамо још у потпуности биомеханику која стоји иза побољшаних резултата трчања код веће потпоре груди: „Наша студија представља једну у низу истраживачких студија на тему те потпое и биомеханике целог тела. Желели смо да идентификујемо стратегије за смањење болова у грудима изазваних физичким активностима жена“.

Студија је објављена у стручном журналу Frontiers in Sports and Active Living.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво