Читај ми!

Како уљима можемо успешно победити главобољу

Ако патите од честих главобоља и желите да пронађете ефикасан третман, можете пробати да проблем решите - есенцијалним уљима.

Како уљима можемо успешно победити главобољу Како уљима можемо успешно победити главобољу

Милиони људи широм света свакодневно пате од главобоље из разних разлога. Постоји толико много узрока, укључујући стрес, умор, алергије, хормоне, недостатке у исхрани, затвор, лоше држање, низак ниво шећера у крви и конзумацију алкохола...

Најчешћи третман против главобоље је - лек против болова, али ове пилуле имају низ непријатних нуспојава, као што су оштећење бубрега и јетре - плус не решавају „корен“ проблема.

Етерична уља служе као третмани за главобољу јер безбедно и ефикасно лече окидач главобоље, долазећи до корена проблема уместо да привремено минимизирају бол.

Осим тога, када користите есенцијална уља за главобоље уз рецимо дифузор, нема нежељених ефеката, а ви имате потпуну контролу над својом дозом - прилагођавајући је врсти главобоље коју доживљавате.

Уље пеперминта

Употреба и предности уља пеперминта укључују његово дуготрајно дејство и ефекат хлађења на кожу, способност да инхибира контракције мишића и улогу у стимулисању протока крви у чело када се примењује локално.

Наношење есенцијалног уља менте локално преко чела и на слепоочнице ефикасно ублажава главобољу и напетост. У студији из 1996. године, 41 пацијент (који су пријавили 164 напада главобоље) је анализиран у плацебом контролисаној, двострукој унакрсној студији. Уље пеперминта је примењено локално 15 и 30 минута након што је почела главобоља.

Учесници су пријавили ублажавање болова, а уље менте се показало као добро подношљива и исплатива алтернатива уобичајеним терапијама за главобољу. Такође нису забележени нежељени нежељени ефекти након третмана пеперминтом.

Етерично уље лаванде има различита терапеутска својства. Подстиче опуштање и ублажава напетост и стрес — делује као седатив, антидепресив, смањује анксиозност, антиконвулзивно је и умирујуће средство.

Према истраживачима, локална употреба уља лаванде утиче на лимбички систем јер се главни састојци, линалол и линалил ацетат, брзо апсорбују кроз кожу и сматра се да изазивају депресију централног нервног система. Из тог разлога, уље лаванде се може користити за лечење главобоље узрокованих поремећајима као што је анксиозност.

Предности уља лаванде укључују ублажавање осећаја немира и поремећаја сна, што су два симптома главобоље. Такође регулише нивое серотонина, што помаже у смањењу бола у нервном систему који може довести до напада мигрене.

Еукалиптус против токсина

Еукалиптус помаже у чишћењу тела од токсина и штетних микроорганизама. Такође отвара назалне дисајне путеве и елиминише притисак у синусима који може довести до јаке главобоље, а уз све то истовремено одржава емоционалну равнотежу и подиже расположење.

Једно клиничко испитивање објављено у Комплементарној и алтернативној медицини заснованој на доказима, наводи да удисање уља еукалиптуса може смањити бол и крвни притисак особе. Студија је обухватила 52 пацијента који су недавно били подвргнути операцији замене колена.

Третман еукалиптусовим уљем је утицао емоционалну стабилност код пацијената, смањио формирање отока и имао антиинфламаторне (противупалне) ефекте. Ови ефекти – смањење боли и опуштања могу бити од користи за људе који пате од јаке главобоље.

Етерично уље рузмарина се у народној медицини користи за лечење главобоље и слабе циркулације због својих стимулативних, антиинфламаторних и аналгетских својстава. Делује умирујуће и побољшава равнотежу, концентрацију и утиче на будност.

Уље рузмарина такође смањује стрес и емоционалне окидаче који могу изазвати нападе главобоље. Помаже варење и смирује узнемирени стомак, што може бити симптом јаке главобоље.

Занимљива студија из 2013. процењивала је ефикасност уља рузмарина као облика биљне терапије за ублажавање синдрома одвикавања код пацијената са историјом злоупотребе опијума. Неки симптоми одвикавања од опијума укључују мучнину, болове у мишићима, главобоље, грознице и несанице.

Показало се да третман рузмарином смањује ове симптоме када се узима током четири недеље. Третман је смањио напетост и трзаје мишића, ублажио бол, побољшао обрасце спавања и лечио конвулзије.

Узмите једну кап уља рузмарина тако што ћете је додати у чај, воду или супу када имате главобољу или нападе мигрене. Такоеђ - да бисте смањили главобољу, можете пробати и следеће: Помешајте две капи уља рузмарина са две капи уља нане и једном кашичицом кокосовог уља и утрљајте у слепоочнице, чело и потиљак.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара