Читај ми!

Да ли о „мушкој менопаузи" треба више да се говори

„Мушка менопауза“ је чешћи израз за андропаузу. Описује смањење тестостерона што је у вези са симптомима као што су умор, несаница, промене расположења. Такође може утицати на плодност.

Да ли о „мушкој менопаузи" треба више да се говори Да ли о „мушкој менопаузи" треба више да се говори

Андропауза подразумева пад производње тестостерона код мушкараца који имају 50 или више година. Често је повезан са хипогонадизмом.

Тестостерон је хормон који се производи у тестисима и задужен је између осталог, за подстицај сексуалног нагона.

Такође подстиче промене током пубертета, утиче на менталну и физичку енергију, одржава мишићну масу, регулише имунитет...

„Менопауза“ код мушкараца се наравно разликује од менопаузе код жена на неколико начина, међу којима је основно то што није повезана са менструалним циклусом а и, ово стање - не доживљавају баш сви мушкарци.

Андропауза не значи да репродуктивни органи постају нефункционални, међутим, сексуалне компликације могу настати као резултат сниженог нивоа хормона.

Симптоми „мушке менопаузе“

Андропауза може изазвати физичке, сексуалне и психичке проблеме. Обично се погоршавају са старењем. Тако се могу јавити депресија, осећај туге, смањен ниво енергије, нижа мотивисаност, смањено самопоуздање, тешкоће у концентрацији, несаница или потешкоће са спавањем, повећана телесна маса, смањена мишићна маса и осећај физичке слабости, гинекомастија, или развој дојки, смањена густина костију, еректилна дисфункција, смањен либидо, неплодност.

Мушкарци који уђу у овај период, такође могу да осетити натечене или осетљиве груди, да примете смањену величину тестиса, смањену маљавост, па и налете таласа врућине.

Низак ниво тестостерона повезан са „мушком менопаузом“ такође је повезан са остеопорозом. То је стање када кости постају слабе и ломљиве, али је овај симптом редак.

Промене тестостерона током година

Пре уласка у пубертет, ниво тестостерона је низак. Затим се повећава са полним сазревањем. Тестостерон је хормон који код мушкараца подстиче типичне промене током пубертета, као што су раст мишићне масе, раст длака на вашем телу, продубљивање (мутација) гласа, промене у сексуалном функционисању.

Са старењем, нивои тестостерона обично почињу да опадају. Према клиници Мајо, нивои тестостерона имају тенденцију да опадају у просеку за један проценат годишње после тридесете године живота.

Нека здравствена стања могу изазвати раније или драстичније падове нивоа тестостерона.

У сваком случају, ако постоје проблеми у андропаузи који захтевају стручну помоћ, увек се најпре на основу узорка крви може испратити ниво тестостерона.

Осим ако „мушка менопауза“ не узрокује озбиљне потешкоће или омета драстично квалитет живот, наведени симпоми не захтевају третман ни лечење.

Саветује се, да ако се искаже неки од посебних проблема, најпре разговор са изабраним лекаром, и да нема разлога да се код „јачег пола“ јави проблем „отварања“ о овој врсти проблема.

Најчешћи начин лечења симптома „мушке менопаузе“ је - здравији начин живота. Лекари обично саветују да се конзумира здрава храна, да се редовно вежба, довољно сна и избегавање стреса.

Поштовање ових савета, може користити свим мушкарцима, а они који имају изражене симптоме „мушке менопаузе“ приметиће драстичну позитивну промену у смислу општег здравственог стања.

Ако је међу симптомима изражен онај који је мушкарца увео у депресију, лекар може да препише антидепресиве, одреди терапију и саветује промене у начину живота.

Хормонска супституциона терапија је још једна опција лечења. Међутим, то је веома контроверзно. Као и стероиди који побољшавају перформансе, синтетички тестостерон може имати штетне нежељене ефекте.

Ако вам лекар предлаже терапију хормонима, размотрите све позитивне и негативне стране пре него што донесете одлуку.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво