Читај ми!

Жене чешће пате од „надувеног стомака“ у односу на мушкарце

Сви се с времена на време осећају надувеним. Било да једете превише, конзумирате погрешну храну, имате хормоналне проблеме или са пробавним системом, повремено надимање је уобичајена појава. Ипак, неки људи су подложнији овом проблему.

Жене чешће пате од „надувеног стомака“ у односу на мушкарце Жене чешће пате од „надувеног стомака“ у односу на мушкарце

Истраживањa, међу којима и једно из 2022, потврђују да жене имају више него двоструко веће шансе да пате од осећаја надутости у односу мушкараце — као и људи који већ имају неке поремећаје у гастроинтестиналном систему.

Студија је добила најпре резултате анализа од 88.795 Американаца и објављена је у часопису Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Циљ истраживања је да се испита преваленција надимања и да се процени ко и када треба да крене са превентивом, а све на основу података анкетираних учесника студије (њих скоро 89.000).

Да би утврдили ове информације, учесници студије су попунили Националну анкету о гастроинтестиналном тракту која је коришћена за мерење симптома гастроинтестиналних проблема, укључујући надимање.

Од свих учесника истраживања, њих скоро 14 одсто (12.324) изјавило да су се осећали надуто у последњих седам дана. Резултати су показали да жене чешће пријављују надимање него мушкарци. Такође су открили да су они са коморбидитетима - као што су синдром иритабилног црева, улцерозни колитис, хронична констипација, бол у стомаку и прекомерна количина ваздуха у телу - чешће осећали надимање.

Поред тога, „међу онима који су пријавили надимање, 58,5 одсто никада није тражило помоћ због тога, а 29 процената испитаника пробали су сами да контролишу симптоме или им је било непријатно да разговарају о томе са својим лекарима“, наводи се у истраживању.

Аутори студије су на крају закључили: „Надимање је уобичајена појава, јер је скоро један од седам Американаца искусио овај симптом у протеклој недељи. Жене, и особе са одређеним коморбидитетом имају већу вероватноћу да доживе надимање и имају теже симптоме. Скоро једна трећина који пате од надимања, који нису потражили негу, сами решавају симптоме или им је непријатно да о томе разговарају са својим лекарима, наглашавајући да треба уложити напоре да се олакша комуникација о овом поремећају.

„Друге студије су такође откриле да жене више пријављују проблем од мушкараца, а истраживачи имају различита мишљења о томе због чега постоји таква разлика у половима“, рекла је др Џенис Окс са Одељења опште интерне медицине у Кедарс-Синаји и први аутор студије.

„То укључује хормоналне, метаболичке, психосоцијалне, животне и прехрамбене разлике између мушкараца и жена“, додала је др Окс.

Како се борити против надимања

Иако је јасно да је надимање стомака прилично честа појава, постоји неколико природних начина за борбу против надимања. Ево неколико савета за смиривање нелагодног, надутог стомака:

-Користите пробиотике
-Једите више влакана
-Конзумирајте поврће и воће које има висок садржај воде
-Користите лековито биље, зачине и чајеве који помажу варење, укључујући ђумбир, коморач, алое веру и маслачак
-Будите увек хидрирани
-Избегавајте храну која изазива надимање, као што су шећер и заслађене грицкалице, вештачки заслађивачи, алкохол, газирана пића, млечни производи, рафинисане житарице, махунарке…
-Вежбајте
-Ослободите се стреса

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво