Колико је (не)здраво пуштати љубимце у кревет

Људи који имају кућне љубимце често толико уживају у њиховом друштву да их пуштају у свој кревет, да спавају са њима. Док су медицински стручњаци раније саветовали да не треба спавати с кућним љубимцима, нова истраживања сугеришу да ова пракса може имати позитиван утицај на физичко и емоционално здравље власника.

Кућни љубимци нуде сигурност, али могу утицати на квалитет сна или изазвати алергије код неких људи, уколико их пусте у кревет. Да ли су користи веће од ризика зависи од вас, вашег љубимца и ваших животних склоности. Истраживања и субјективно људско искуство сугеришу да спавање са кућним љубимцем може имати разне предности.

Неки људи бирају кућног љубимца, посебно пса, ради заштите. Пас у кући може објективно, али и субјективно, повећати сигурност власника. У студији спроведеној у САД, жене које су спавале са псима изјавиле су да се осећају сигурније.

Пси такође могу дати осећај удобности и сигурности људима са посттрауматским стресним поремећајем који имају ноћне море. Постоје и посебно обучени пси који могу да идентификују физичке знакове који указују на то да особа има ноћну мору, тако да могу да је пробуде у том тренутку.

У студији међу ветеранима који су патили од пострауматског синдрома, њих 57 одсто је изјавило да им је пас олакшао проблеме због ноћних мора.

Бројне студије су закључиле да кућни љубимци углавном позитивно утичу на ментално здравље људи. За многе људе који имају дугорочне поремећаје менталног здравља, пси могу бити део мреже подршке, чак и ако нису службени, односно специјално тренирани пси.

Кућни љубимац може смањити анксиозност и усамљеност, ублажити симптоме поремећаја менталног здравља, помоћи у регулисању емоција, док позитивна интеракција са псом повећава ниво окситоцина код одраслих и смањује ниво кортизола код деце

Већина студија о користима од кућног љубимца за ментално здравље спроведена је док су учесници били будни, тако да није јасно да ли се ове предности испољавају и када људи спавају са својим љубимцима.

Међутим, чини се да је опуштајући ефекат интеракције са кућним љубимцем барем делимично последица физичког контакта.

Многи људи тврде да спавање са љубимцем утиче на њихов сан, а једна ранија студија је показала да људи који имају кућне љубимце ређе узимају лекове за спавање од оних који их немају.

Присуство паса или мачака значајно утиче на то којих ће бактерија бити у дому, што утиче на имунитет. Истраживачи претпостављају да излагање различитим микроорганизмима користи људском здрављу и јача имунитет, а недостатак разноврсне изложености могао би бити кривац за пораст алергија и аутоимуних поремећаја.

Претходна истраживања показују да мажење пса повећава имуни одговор, тако да блиски контакт, дељење простора за спавање, може бити од користи за имунолошки систем. Међутим, потребно је више истраживања да би се потврдила ова тврдња.

Предности које кућни љубимци могу да пруже у јачању имунитета вероватно су још веће за децу и одојчад, јер им је имуни систем у развоју. Утврђено је да живот са мачком у првој години живота особе преполови ризик да постане алергичан на мачке до 18. године. За мушкарце, живот са псом током прве године живота на сличан начин смањује шансу да постану алергични на псе. Присуство два или више паса или мачака у кући у првој години живота детета такође може смањити вероватноћу да касније развије друге алергије, нпр. на гриње, плаву траву и амброзију.

Ризици спавања са кућним љубимцима

Иако спавање са кућним љубимцима многима доноси радост, то може представљати и ризик за неке људе.

Људи који су алергични на животиње, а имају кућне љубимце углавном их држе ван спаваће собе, чак и током дана, како би избегли излагање длакама и перути.

Иако изложеност кућним љубимцима у детињству чини особу мање осетљивом на алергене, истраживања сугеришу да, ако решите да имате кућног љубимца у каснијој животној доби – то вас може учинити осетљивијим на алергене кућних љубимаца.

Утврђено је да је поседовање мачке као кућног љубимца тек у одраслој доби власника повезано са екцемом.

Чињеница да кућни љубимци уносе више микроорганизама у ваш дом има предности и недостатке. С једне стране, излагање већем броју бактерија и других микроба може помоћи у јачању људског имунолошког система. С друге стране, кућни љубимци могу унети и штетне бактерије, вирусе и паразите, доводећи своје власнике у ризик од зооноза. Зоонозе су заразне болести које животиње преносе на људе.

Људи који су склонији инфекцији, они са ослабљеним имунитетом и они који имају отворене ране требало би да избегавају спавање са кућним љубимцима. Власници кућних љубимаца треба да имају на уму да дозвољавање љубимцу да им лиже лице повећава ризик од разних болести.

Кућни љубимац који је у вашем кревету ноћу може изазвати поремећај сна. У једној студији, 20 одсто људи је изјавило да их љубимци ометају док спавају у истој просторији.

Последице дељења кревета са псом на квалитет сна су вероватно релативно благе. Међутим, ако желите да смањите поремећај сна, истраживачи су открили да пас  ипак треба да спава на другом месту у спаваћој соби.

Поремећаји спавања такође могу зависити од врсте кућног љубимца. У једној студији, жене које су делиле кревет са псом пријавиле су мање поремећаја сна од оних које су делиле кревет са мачком. Међутим, потребно је више истраживања пре него што се закључи да мачке више ометају сан.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво