Цвеклу и тиквицу је најбоље јести сирове, а парадајз је најздравији кад је куван

Пред нама је пролеће, а то значи да ће у баштама, на пијацама и у продавницама бити свежег воћа и поврћа. Воће углавном једемо сирово, али поврће се може термички обрадити или јести пресно. Како је које најбоље и најздравије припремити за „РТС ординацију" открила је нутриционисткиња Ана Тодоровић.

Сирово поврће због великог броја витамина и фитонутријената представља важну ставку у сваком здравом јеловнику. Ипак, неко поврће је пожељно термички обрадити како би се ослободили антиоксиданси који су корисни за организам. 

"Постоје нека здравствена стања када сирово поврће може да буде тешко варљиво, па је више препоручљиво у бареном облику. То је када неко има хронични гастритис, поготову у акутној фази, онда препоручујемо само нешто барено. Такође и након неких оперативних захвата, али то су заиста нека специфична стања, овако за конзумацију сировог поврћа нема неких контраиндикација", наводи нутриционисткиња.

Додаје да је парадајз здрав и у сировом стању, али када је термички обрађен ослобађа се моћан антиоксиданс ликопен и вишеструко је користан, превасходно за кардиоваскуларне пацијенте. Јако је здрав за плућа и код мушке популације код простате, тако да се мушкарцима након четрдесете године препоручује свакодневно једна чаша сока од куваног парадајза. 

"Због присуства витамина и минерала у купусу, свакако да је јако добар у свежем стању, оно што је специфично за купус је да када неко има проблем са штитастом жлездом (Хашимотом), он је много бољи да се користи у термички обрађеном стању.Тиквице у свежем облику чувају све минерале и витамине, кору треба скинути због свих третирања", наводи Ана Тодоровић.

Броколи и карфиол могу да се једу свежи.

Броколи и карфиол се једу и свежи, добро опрани. Поједини антиоксиданси се кувањем ослобађају и појачавају, поготово у броколију. Зато је савет да се броколи не прекува, већ да се кратко обари од три до пет минута, а да се после "истушира" хладном водом како би се сачували ензими који су добри за варење.

"Беби спанаћ се више користи за салате у свежем облику. Када говоримо о старијем спанаћу и о блитви, добро је скувати их кратко, заправо обарити на пари. Гвожђе ће боље да буде искористиво за наш организам и оно што је специфично за спанаћ и за зелено поврће је да има оксалата, поготово око дршке, па дршке треба скидати.Оксалати ремете апсорпцију гвожђа и калцијума и оно што се генерално прави као грешка је комбиновање зеленог поврћа са млеком", нагласила је нутриционисткиња. 

Шаргарепа, цвекла, целер

"Гликемијски индекс, заправо брзина којом ће подићи шећер у крви, када је шаргарепа скувана много је другачији него када је она у сировом облику. Сирова шаргарепа има мањи гликемијски индекс, али када се кува има више бета-каротена који се претвара у витамин А у нашем организму", рекла је нутриционисткиња Ана Тодоровић.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво