Мобилна ординација - почиње организовани скрининг анеуризме трбушне аорте

У седам васкуларних центара 2021. године оперисано је 100 анеуризми трбушне аорте које су пукле, и урађено 450 операција пре њеног пуцања. Зато Србија пут уводи скрининг за рано откривање једног од најтежих здравствених проблема, који оставља озбиљне последице ако се не открије на време.

Прва станица мобилне ординације - Зрењанин. За само два сата више од 100 прегледаних грађана. Откривена је једна анеуризма трбушне аорте.

„Ово је почетак једног великог скрининга анеуризме трбушне аорте. Ми смо ово започели као пилот пројекат током лета, где смо утврдили да нам је неопходно овако нешто велико, где је виђено да постоји значајна учесталост овог обољења, које је вееома значајно, и може одлучивати о животу и смрти у зависности када се дијагностикује и када се третира”, каже др Вања Кункин, општи хирург, Опште болнице у Зрењанину.

Уколико је увећана, и не оперише се, ако пукне, чак 80 одсто пацијената нажалост умире, и то је један од 15 најчешћих узрока смрти и код нас и у свету.

У Србији се тренутно сваки четврти болесник оперише као хитан случај због руптуре анеуризме трбушне аорте.

„Анеуризма трбушне аорте може да досегне огромне димензије и по 10 цм, а код особа моје доби, професорове, максимално би требало да буде 16 милиметара, дуго може да буде асимимтоматична, расте у простору где има пуно местаа, то је стомак”, рекао је проф. др Лазар Давидовић, васкуларни хирург и декан Медицинског факултета.

Довољно је разлога за организовани скриниг. Ултразвучни преглед траје кратко, а открива да ли у стомаку имате темпирану бомбу.

„Са 65 година и старији мушкарци и пушачи су најсклонији пуцању анеуризме, али ми смо мало проширили скрининг - за све после 50, и мушкарце и жене, јер наша искуства кажу - сваки трећи пацијент је млађи од 65 година, и сваки четврти је руптуриран. Од три центиметара се рачуна да је анеуризматско проширење које се прати на три године. Већа од пет и по се разматра за операцију”, истиче др Игор Кончар, васкуларни хирург са Клинике за васкуларну и ендоскопску хирургију УКЦС.

„Заиста, за два или три минута ви можете себи да спасите живот, биће на видном месту постављен аутобус, преглед је бесплатан, преглед је безболан”, каже проф. др Даница Грујичић, министарка здравља.

У наредне две недеље, мобилна ординација је у Суботици, Кикинди, Зајечару, Крушевцу, Лесковцу, и Београду, у кругу Клиничко-болничког центра Бежанијска коса и Клиничког центра Србије.

Фактори ризика који утичу на увећање анеуризме су пушење, гојазност, повишена масноћа у крви, и генетске предиспозиције.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво