Први пут у Србији – прегледи за рано откривање болести трбушне аорте

У седам васкуларних центара у којима се изводе аортне операције у Србији, 2021. године оперисано је 100 анеуризми трбушне аорте које су пукле и урађено 450 операција пре пуцања анеуризме. Тај однос је далеко лошији него у многим европским земљама.

Србија први пут уводи скрининг за рано откривање једног од великих здравствених проблема, који оставља озбиљне последице уколико се не открије на време. У Клиници за васкуларну хирургију Клиничког центра Србије, Ана Стаменковић која је истакла да прегледи почињу  31. марта 2023. године. То је једно од најхитнијих стања које нема увек позитиван исход.

Први пут у Србији организовани скрининг аорте, да би се на време открила болест код пацијената. Доктор Марко  Драгаш са Клинике за васкуларну хирургију истакао да је ово веома важан тренутак да се покрене овакав скрининг болести трбушне аорте. Она је доста честа и представља 13. и 14. узрок смрти у свету, а њена најтежа компликација је њена руптура, врло често, са око 80 одсто завршава се смртним исходом.

„Једина помоћ у тим околностима је хитна операција, а она има много мање изгледе за успех, него када се открије болест на време.По угледу на неке друге европске земље, покренули смо примере добре клиничке праксе, међународне и наше и управо због тога смо покренули овај пилот пројекат у сарадњи са Министарством здравља у и Удружењем за кардио васкуларну хирургију, кардиоваскуларних хирурга Србије“, рекао је др Драгаш.

Истиче да се на прегледе позивају старији од 50 година, мушког и женског пола, са нагласком на пушаче, јер је анеуризма повезана са штетношћу пушења. Аутобуси ће бити паркирани у градовима на одређеним пунктовима. Ради се брзи ултразвук, раде га најискуснији лекари, а прегледи су брзи и ефикасни.

„Уколико се открије асимптоматска анеуризма, која је подмукла болест, пацијенти се упућују на лечење, што је брзо и ефикасно у нашој установи.Најчешћи симптоми су болови у стомаку и у крстима, па ако неко зна да болује од ове болести, потребно је да се обрати лекару“, рекао је др Марко Драгаш.

субота, 22. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије