Почиње са радом апликација за оболеле од лимфома – које ће користи донети пацијентима, а које лекарима

У свету са лимфомом, раком лимфних чворова живи око миллион људи, а у Србији сваке године око 1.200 особа добије ту дијагнозу. Март је месец у којем се обележава Национални дан борбе против лимфома, а ове године посвећен је подизању свести о болести, симптомима, лечењу. У томе помажу и нова дигитална решења о којима је за РТС говорио директор Клинике за хематологију УКЦС-а доц. др Дарко Антић.

Директор Клинике за хематологију УКЦС-а доц. др Дарко Антић рекао је за РТС да је Српска лимфомска група са Удружењем пацијената „Липа" учествовала у изради апликације "Лимфом".

„Састоји се од четири дела. У првом делу ће се нешто више говорити о хематолошким малигнитетима, посебно лимфомима. У другом делу биће омогућена интерактивна подршка пацијентима и породицама пацијената. У трећем делу говорићемо нешто више о примјени терапије, заправо, о дневнику терапије. Нама је јако важно да знамо када наши пацијенти узимају лек, да их подсећамо да узимају на вријеме јер неки пут се заборави. То су све хроничне терапије. И у четвртом делу, који бих посебно истакао, који је такође интерактиван, наши пацијенти ће пратити своје симптоме на месечном и тромесечном нивоу“, рекао је Антић. 

Истакао је да ће апликација бити доступна од 3, односно од 10. априла, у зависности од оперативног система и да ће омогућити бољу сарадњу.

„Нама је, са стручне стране, јако важно да пратимо у реалном времену шта се дешава са нашим пацијентима. То је динамична ствар. Неки пут када се дође на контролу или на примену терапије, не можете да добијете све информације. Заборави се нешто. Овако ћемо ми добијати практично извод на месечном или тромесечном нивоу шта се дешавало“, истакао је Антић и додао да ће се пратити више од 20 симптома пацијената.

Гостовање Дарка Антића у Дневнику 1 у целости погледајте у видео-снимку на почетку текста.

четвртак, 01. јун 2023.
17° C

Коментари

Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено
Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено