Подржимо оболеле од епилепсије и обуцимо данас – љубичасто, као и кошаркаши Партизана и Цедевите

Интернационални „љубичасти дан“, када се пружа подршка оболелима од епилепсије, обележава се 26. марта. Људи широм света у знак солидарности носе – љубичасто, и подиже се свест о овој хроничној неуролошкој болести.

Епилепсија је може јавити у сваком животном добу, и карактеришу је епилептични напади, који болест и откривају, односно – криза свести је први симптом када пацијенти одлазе лекару и када се почиње са лечењем.

„Сам епилептични напад не значи и епилепсију. То се касније установи. Тај напад се може јавити из више разлога“, рекла је др Александра Паројчић, специјалиста неуропсихологије са Института за ментално здравље у Београду.

Немања Симеуновић је председник Удружења оболелих од епилепсије, и ту болест има од своје 17. године. Пре седам година је имао оперативни захват, симптоме болест сада нема, али за сваки случај и даље има терапију антиепилептиком. Први напад је, каже, имао у сну. После другог напада – установљена је епилепсија.

Постоји доста типова ове болести, а епилепсија која не реагује на лекове захтева да се изведе хируршка интервенција, која се у нашој земљи ради десетак година и то са, како др Паројчић каже – уз комплетан тим стручњака, веома успешно, и са добрим резултатима.

Др Паројчић је сарадник Удружења са којим тесно сарађује – преко Института, како би се, како истиче, осим лечења, у друштву указало на важност ове болести и подизање свести о томе да се о њој отворено прича, а да се оболелима пошаље порука да нису сами.

Симеуновић указује на то да у Србији, посебно у унутрашњости, има случајева да људи крију да имају епилепсију. Сматра да ту стигму треба разбити.

„Треба да се отворено прича о епилепсији како би били сви упознати са тим, и оболели и њихови пријатељи – како би могли да помогну. Захваљујући председнику општине Звездара Владану Јеремићу имамо окупљање у 17 сати, а вечерас у Штарк арени, захваљујући кошаркашком клубу Партизан и Цедевита, играчи ће изаћи у љубичастим мајицама, АБА лига је то одобрила и мислим да смо први у Европи, можда и у свету који на тај начин обележавају овај дан“, најавио је Симеуновић.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво