Певачица Гоца Лазаревић ушла у менопаузу са 32 године – здравствени ризици које доноси климакс

Нервоза, напади врућине, несаница, умор, промене килаже, сви ови непријатни симптоми имају везе са менопаузом. О неизбежној теми у животу сваке одрасле жене, познате даме отворено су поделиле своја искуства. Гости „РТС ординације“ биле су глумица Сузана Петричевић и певачица Гордана Гоца Лазаревић, као и проф. др Ана Митровић Јовановић из ГАК „Народни фронт“.

Певачица Гоца Лазаревић ушла у менопаузу са 32 године – здравствени ризици које доноси климакс Певачица Гоца Лазаревић ушла у менопаузу са 32 године – здравствени ризици које доноси климакс

Менопауза је природни биолошки процес који се обично јавља између четрдесет пете и педесет пете године живота. Овај процес је постепен и одвија се у три фазе: перименопаузу, менопаузу и постменопаузу. Поред психичких промена, физичке промене се такође могу десити јер се тело прилагођава различитим нивоима хормона.

Певачица Гордана Гоца Лазаревић отворено је говорила како је прошла кроз период менопаузе у коју је ушла у раним тридесетим годинама. 

„Нажалост, са 32 године живота, срећа да сам родила децу пре тога. Мислим да је томе узрочник стрес. Оно што је посебно непријатно у том периоду је изненадно знојење. То је било непријатно пред публиком, пред камерама, одједном вас облије зној.“

„Тек са четрдесет година су ми скренули пажњу да то није природно и да није нормално. Онда сам са 40 година отишла код лекара и вештачки сам изазивала циклус од четрдесете године до педесете године. Плашила сам се да ми се не промени глас, то је била моја брига да глас не почне да вибрира“, додала је гошћа РТС ординације.

„Валунзи су дошли касније. То је тако страшан тренутак. У друштву си, негде за ручком, лепо се средиш, кад осетиш да се слива, то је река која тече“, каже глумица Сузана Петричевић.

„Имала сам циклус до 54. године и онда се једног месеца више није појавио и то је то. Увертире је било, али нисам била свесна да је то увертира и да то стање има везе са тим. Сан је био увертира, већ са неких 44 године, почињем да се будим и да не могу да заспим.“

„Када сам отишла на преглед, рекли су ми да постоје фоликули и да би било добро да тада продужавам тај период због костију, расположења, енергије. С обзиром на то да сам као млада имала неких аутоимуних болести, а моја мајка и тетке су прошле кроз карцином дојке, једни лекари су саветовали да узмем хормонску терапију, други да би то можда могло да буде контраиндиковано са будућим карциномом. И замилисте, ја ништа нисам узела и опет сам, у педесет седмој години, успешно прошла кроз карцином“, напомиње Сузана Петричевић.

Реч стручњака

"У подручју у коме ми живимо, наша географска ширина сматра нормалним уласком у менопаузу између четрдесет пете и педесет пете године, просечно то је од педесет друге до педесет четврте године. Кад кажемо менопауза мислимо на последњу менструацију. Све што се дешава пре тога, а почиње од тридесет девете, четрдесете године и траје до раних педесетих, када је циклус потпуно регуларан, тада почињу промене које жене често не препознају и не придају значаја, а заправо су увод у све ово што следи.", објаснила је др Митровић Јовановић. 

"Постоје терапије и добро је да је Гоци продужен циклус до педесете године. Наше препоруке су такве да не би требало почињати хормонску супституциону терапију ако је прошло од пет до седам година од последњег циклуса. Сада започињемо, у околностима када је менопауза наступила рано, и до десет година од последње менструације. То не важи за жене које су у климаксу. Које су, рецимо, своју менструацију имале са педесет четири године, нећете започети хормонску терапију десет година касније, јер то може да проузрокује не само повећану учесталост карцинома, него и тромбозе, инфаркте, мождане ударе."- наглашава гинеколог.

Хормони нису за свакога, строг и индивидуалан приступ терапији!

"Са хоромонима опрезно, ја нисам противник, волим да их ординирам, али само тамо где је потребно.", каже проф. др Митровић Јовановић. 

"Свака жена је персона за себе и свака има своје искуство са менопаузом. Неком је то проблем несанице, неком валунга, неком са недостатком енергије, недостатком сексуалне жеље, променом килаже, недостатком концентрације, заборавност, расејаност, депресија. У том периоду, жене често почињу да имају проблема са нерегулисаним шећером, проблем са повишеним притиском, нико то не повезује да су на прагу перименопаузе, тако да строг и индивидуалан приступ терапији."- истиче докторка.

Како жене да препознају симптоме који указују да се период менопаузе ближи? Да ли недостатак сна, као код глумице Сузане Петричевић, може бити један од симптома?

"Немојте сад да почну жене које имају четрдесет година и редован циклус да се оптерећују тиме. Али треба да знају, када оду на систематски преглед, попричају са изабраним гинекологом и на ту тему. Оно што бих нагласила је да ако неко има нередован циклус и млађи је од четрдесет година, да се јави гинекологу. То може бити знак и увод у нешто што ће доћи пре него што је биолошки препоручено."- објашњава проф. др Ана Митровић Јовановић.

Шта је нередован циклус?

"Ако нека особа има циклус једанпут месечно између двадесет три и тридесет три дана, то је нормално. Није нередован циклус ако пар дана иде горе-доле. Проблем је ако неко цео живот има циклус на двадесет два, три дана. То је редован циклус, али говори да ће та особа раније потрошити количину јајних ћелија које има у себи и са којим је рођена. И то треба да буде разлог да мало интензивније прича у вези хормона са својим гинекологом."- каже гинеколог.

Менопауза може почети раније код жена које пуше!

"Оно што од спољашњих нокси највише утиче негативно на јајне ћелије и убрзава њихово пропадање је пушење.", нагласила је докторка. 

"Када треба да дамо хормонску терапију, ако је жена која пуши више од десет цигарета на дан, онда смо ми у обавези да јој кажемо да има повећани ризик од компликација хормонске терапије."

"И оно што је велика разлика је да ли нека жена има придружене болести или је здрава. Ако има болести са којима је живела до тих четрдесетак година, ту тек треба бити обазрив, зато што је у том периоду већи ризик од различитих других болести и нових компликација, али не треба правити панику.", објаснила је др Ана Митровић Јовановић. 

Сан и здравље - Зашто је спавање важно?

"Промена ноћ за дан, што се тиче сна, то је нешто што знамо да убрзава. Никада сан дању не може да замени сан ноћу. Људски организам функционише по јасно дефинисаном сату који не може да се промени. Зато апелујем на младе људе, који мењају ноћ за дан, да живе дању, а ноћ оставе за спавање. Сад не осећају последице, али када стигну биће касно.", рекла је докторка. 

Суплементи као моћни савезници током сва три периода - перименопаузе, менопаузе и постменопаузе!

"Оно што ми знамо је да ће помоћи магнезијум, помоћи ће и витамин Д,  коме је потребан помоћи ће мелатонин. Индиректно дајемо да би се у организму стимулисало да природа да свој максимум, а не да ми само убацујемо вештачкке хоромоне.", истиче докторка Митровић Јовановић. 

"Не слажем се са рекламирањем природних препарата као безопасних супстанци. Чак  чајеви и фитопрепарати, у себи могу да садрже различите активне супстанце које могу уместо да вам користе, да вам поремете и оно што је ваљало."

"У перименопаузи је јако важно да имате физичку активност, брз ход, неке обичне вежбе, јако је важна и исхрана. Неким женама помаже аутофагија, али не свакоме, некоме прија, некоме не прија."

Докторка Ана Митровић Јовановић је прокоментарисала и причу глумице Сузане Петричевић која није узимала хормонску терапију, а добила је карцином дојке: 

"Да сте узимали хормоне, сви би мислили да је од хормона. Онај ко ће добити карцином дојке, не мора никада у животу да узме хормоне. Показано је да примена праве хормонске супституције или биоидентичних хоромона може да, у малом проценту, доведе до настанка карцинома дојке. Такве пацијенткиње, које морају да користе хормоне, где је потенцијална штета далеко мања од бенефита које ће направити, морају се интензивније контролисати.", рекла је докторка Митровић Јовановић. 

Које прегледе жена треба да обави када уђе у менопаузу? Да ли је потребно да провери хормонски статус? 

"Има ту доста заблуде. Вама није неопходно да проверите и да докажете пацијенткињи која има педесет година да је она у перименопаузи. Довољно је да урадите систематски гинеколошки преглед, да проверите функцију штитне жлезде и да урадите ултразвучни преглед јајника. Када ви упоредите оно што вам је она анамнестички рекла са тим што сте видели, ви не треба да је шаљете да испитује целу листу хоромна. Много ће бити корисније да уради пресек крвне слике и биохемијских параметара."-разјашњава гинеколог.

"Често пацијенткиње кажу да су им дали хоромоне, а да их нису проверили. То је друга ствар када неко има тридесет две, три године, па и четрдесет, а има симптоме менопаузе. Тада проверавамо ФСХ, то је један хормон из централног нервног система, проверавамо хормон јајника - естрадиол, никада један без другог, и проверавамо још неке хоромене на основу којих процењујемо каква је функција јајника."

Проф. др Ана Митровић Јовановић: "Честе уринарне инфекције, које се бесомучно лече антибиотицима  у менопаузи, и враћају се у недоглед, се могу некада лечити локалним давањем естрогена."

"Када причамо о хормонској терапији, ми се трудимо да хормонску терапију жени препоручимо или локално или путем коже. Да се избегне унос хормона кроз уста, да се заштити јетра и да се смање нежељени ефекти хормонске терапије."

Да ли је безбедније да се маже крема него да се пију таблете?

"Боље је у контексту да се не индукују неки нежељени ефекети на нивоу јетре. Могу да утичу на ензиме јетре, могу да утичу на факторе коагулације.", каже докторка Митровић Јовановић. 

"Не могу да се сложим са докторима који тврде да сви морају да узимају хормоне. Не, не морају. И то није став ниједног стручног удружења. Ево проверено, на најелитнијој едукацији из Америке, кажу строго ограничено тамо где треба, у минималним дозама и контролисано.", нагласила је докторка. 


Ко не сме да прима хормонску терапију? За кога је она ризична?

"Карцином дојке у породици, не значи да та особа не може. Многа аутоимуна обољења, жене које су имале током трудноће проблеме са емболијом, инфаркт, мождани удар, то су све пацијенткиње које су у већем ризику да имају нежељене компликације."

Терапија биоидентичним хормонима

"Терапија биоидентичним хормонима звучи "био", звучи "природно", све је то вештачки, то су само молекули који личе на молекуле које је наш организам некада правио. Ништа то није природно и сваки додатак тога мора да буде строго контролисан."- истиче гинеколог.

Да ли се терапија узима до краја живота?

"Оно што су наше препоруке је да, у зависности од тога када сте укључили терапију, терапију држите онолико дуго колико сматрате да је пацијенткиња у безбедној зони, а ви је морате пратити. За неког је то годину две, за неког пет, а за неког десет година."

Др Ана Митровић Јовановић: "Ви можете да будете на хормонској супституцији и да тело задовољите у хормонском балансу, а да циклуса нема."

Када жена уђе у менопаузу, ако не ради ништа по питању терапије, за колико година се очекују здравствени проблеми? 

"Можда никада. Не значи да свако у менопаузи има последице те менопаузе. Ако имате проблем са нерегулисаним шећером, ви сте у далеко већем ризику да у менопаузи добијете рак слузокоже материце.", закључила је гинеколог проф. др Ана Јовановић Митровић за "РТС ординацију". 

субота, 20. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво