Први пут у свету – италијански лекари „аутотрансплантацијом“ вратили вид слепом човеку

У болници „Молинете“ у Торину, први пут у свету, захваљујући специфичној трансплантацији дела једног ока на место другог, 83-годишњи мушкарац који је, због различитих болести, остао потпуно слеп на оба ока – прогледао је.

Осамдесеттрогодишњак је потпуно изгубио вид пре 30 година на једном оку, а од пре десет година и на другом због ретке болести која му је потпуно уништила рожњачу и површину ока.

На левом оку није било могуће повратити вид, али је остало површински добро очувано. Трансплантација његовог дела на десно око омогућила је да поново прогледа. Операција је трајала четири сата, а тим хирурга предводио је професор Микеле Реибалди, директор очне клинике Молинете и председник Италијанског удружења рожњаче и матичних ћелија Винћенцо Сарникола.

„Новитет је у томе да смо проширили трансплантацију рожњаче на читаво око, на конјунктивно склерално ткиво које игра основну улогу у томе колики ће бити успех трансплантације у одређеним условима. Око које је ослепело, али има и даље функционалне аспекте, не би требало да се жртвује јер може да нам послужи за ‘резервне делове’. У последњих двадесет година границе трансплантације су се помериле и направили смо огромне кораке а Италија има водећу улогу у свету, објаснио је порфесор Сарникола.

Две недеље након операције, пацијент је у стању да препозна људе и предмете и да се самостално креће. Лево око је реконструисано у естетске сврхе захваљујући ткиву донатора.

Када сам се пробудио и почео поново да видим облик својих прстију, то је било као да сам се опет родио, биле су прве речи пацијента који живи у Торину.

Последњих неколико година обављене су му две традиционалне трансплантације на десном оку које, нажалост, нису успеле, тако да је донета одлука да се по први пут у свету изведе операција аутотрансплантације са левог на десно око.

Једна трећина левог ока је аутотрансплантирана на десно око које је на тај начин реконструисано и пацијент је поново прогледао. Лекари се надају да, с обзиром на то да је трансплантација урађена коришћењем материјала самог пацијента, неће доћи до одбацивања.

недеља, 04. јун 2023.
23° C

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено