Боле очи, боли глава - какав може бити утицај вештачког светла на наше здравље

Са све већом употребом сијалица које штеде енергију и развојем нових технологија осветљења, долази до забринутости да би та промена могла негативно утицати на људе који су на светлост – иначе осетљиви.

Боле очи, боли глава - какав може бити утицај вештачког светла на наше здравље Боле очи, боли глава - какав може бити утицај вештачког светла на наше здравље

Све се чешће поставља питање о томе да ли нови извори вештачке светлости могу утицати на здравље људи и на који начин.

Постоје две групе људи који негативно реагују на светлост: они чије су болести изазване ултраљубичастим или инфрацрвеним зрацима или видљивом светлошћу (фотодерматозе) - и они који имају већ постојеће стање коже које се погоршава светлошћу.

Неке фотодерматозе имају унутрашњи узрок и могу бити наследне или засноване на стању имунитета. Наслеђене фотодерматозе су ретке и укључују, на пример, пигментну ксеродерму (КСП). Изложеност ултраљубичастим и инфрацрвеним зрацима повезана је са повећаним ризиком од рака код КСП, па се пацијентима саветује да избегавају све изворе зрачења, укључујући CFL (compact fluorescent lamp) и „нефилтриране“ халогене сијалице.

Друга група фотодерматоза нема познат узрок, али се све више сматра да се заснива на имунолошким одговорима. Део спектра који игра главну улогу је УВ светлост, тако да је основна брига усмерена ка изворима светлости који емитују УВ.

Озбиљност ових болести или поремећаја увелико варира између пацијената, а количина УВ зрачења која је потребна за изазивање симптома је такође променљива.

Полиморфна светлосна ерупција (ПЛЕ): Обично погађа женке и јавља се у пролеће или рано лето а резултира сврабом, црвеним, тачкастим осипом на кожи изложеној сунчевој светлости. За већину пацијената, вештачки извори светлости не изазивају ову болест.

Хронични актинични дерматитис: Погађа мушкарце старије од 50 година и доводи до осетљивости на различите алергене, на УВА, УВБ и природну светлост код неких пацијената. УВ из вештачког светла такође може изазвати болест код људи са умереном или тешком сликом дерматитиса.

Актинични пруриго: Ова неуобичајена болест се дешава током целе године, али је посебно изражена у пролеће и лето. Кожа изложена сунчевој светлости развија свраб, црвене и упаљене тачке. Тешки случајеви могу бити изложени ризику од еко- (ЦФЛ) лампи, или других извора који емитују УВ зрачење.

Соларна уртикарија: Реч је о поремећају коже која погађа и мушкарце и жене и ако се развије у генерализовану уртикарију, може довести до анафилактичког шока, тако да може бити фаталан. Тешко погођени пацијенти могу бити изложени ризику од ЦФЛ-а и нефилтрираних извора халогена који производе УВ/видљиво зрачење.

Системски еритемски лупус - погађа све старосне групе оба пола и јавља се код људи који производе антитела против производа насталих разградњом сопствених ћелија, тако да су пацијенти подложни агенсима који изазивају ћелијску смрт. Неки лекови и фактори као што је излагање УВ зрацима могу изазвати ову болест.

Наследни фактор

Неке особе су у опасности од дуготрајног излагања УВ зрачењу из ЦФЛ сијалица и нефилтрираних халогених сијалица.

Порфирије су ретка група болести које су наследне, али су такође изазване факторима животне средине а све се односе на акумулацију фотосензитивног пигмента порфирина унутар коже. Вештачки извори светлости, укључујући сијалице са жарном нити, могу изазвати кожне реакције, па чак и опекотине код најосетљивијих пацијената.

Неке фотодерматозе немају унутрашњи узрок, већ су изазване лековима или другим хемикалијама. Многи лекови могу учинити људе осетљивим на светлост. У већини случајева, лек заједно са светлошћу покреће фотохемијске реакције које стварају токсичне нивое производа. Уместо тога, мањи број лекова чини имуни систем преосетљивим. Ефекти зависе од врсте лека, али уобичајени симптоми су промене у пигментацији коже, пликови или црвенило.

Фотоагресивне дерматозе су велика и разнолика група поремећаја које се погоршавају због светлости, али настају и без излагања видљивом или УВ светлу. Сунчева светлост утиче на само мали део људи са овим болестима и чини се да кожа већине пацијената нормално реагује на УВ и видљиво зрачење.

Утицај на очи

Око 1,5 милиона људи широм света има неку врсту наследног поремећаја током којих се ретина временом дегенерише и, у смислу болести, и у распону је од пигментног ретинитиса до макуларне дистрофије.

Пацијенти са тим ретинитисом прво губе ноћни вид, затим периферни вид, а у касној фази ове болести вид је ограничен на уски централни конус.

Код макуларних болести, централни вид се губи, али бочни вид остаје добар. Постоје и средње болести код којих постоји губитак и централног и бочног вида. Старост у којој почињу симптоми, брзина којом болест напредује и коначни исход су променљиви.

Ефекат светлости на ове пацијенте зависи од специфичне мутације која је изазвала болест. На пример, неки облици макуларне дистрофије погоршавају се светлошћу, а Старгардтова болест је посебно погођена плавим светлом, док то није случај са другим болестима.

Пошто пацијенти не знају коју мутацију носе, саветује им се да избегавају непотребно излагање светлости.

Треперење светла

Интензитет неких извора светлости се редовно повећава и смањује и, ако је та осцилација довољно спора, људско око је перципира као треперење. Треперење углавном зависи од извора светлости, али на њега утичу и други фактори као што су видно поље и то - да ли се особа креће или не.

Видно треперење је умешано у стања као што је епилепсија. Међутим, светла која пребрзо трепере могу изазвати главобољу и напрезање очију.

Флуоресцентне лампе раније су изразито и видно умеле да трепере док су лампе савремене генерације много боље и квалитетније.

Међутим, треперење се значајно разликује од једне лампе до друге у зависности од дизајна, тако да се не могу извући општи закључци.

Светлост из ЛЕД диода обично је без треперења, али неке ЛЕД диоде лошег квалитета трепере, посебно ако се користе заједно са димером.

Не постоје научни докази да се стања која нису на кожи као што су мијалгични енцефаломијелитис, фибромијалгија, диспраксија, аутизам или ХИВ погоршавају излагањем светлости ЦФЛ-а. Зато су потребни су експерименти и са другим изворима светлости и епидемиолошке студије пре него што се донесу коначни закључци.

четвртак, 01. јун 2023.
18° C

Коментари

Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено
Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено