Чаша воде и поморанџа – идеална комбинација за почетак дана

Буђење, нарочито ако нам аларм прекида сан, је врста шока за наш организам. Како да се најбоље припремимо за изазове које нам доноси нови дан? Да ли је довољна само јутарња кафа или ваља укључити још понешто, објашњава гастроентеролог, проф. др Војислав Перишић.

Прва ствар коју после буђења треба да урадимо је да побољшамо циркулацију, пре свега микроциркулацију у срцу и мозгу, наглашава професор Перишић.

„Прво што после буђења треба да урадимо је да попијемо 200 милилитара сока или воде. Течност уносимо како бисмо повећали циркулацијски волумен, побољшали циркулацију у срцу и мозгу, чиме ће аутоматски доток кисеоника и шећера бити бољи“, додаје гастроентеролог.

Најбоље би било дан започети нискоминералном водом са доста магнезијума јер магнезијум побољшава микроциркулацију и опушта спазме крвних судова, препоручује др Перишић. Ако узимамо сок од наранџе, најбоље је да буде са пулпом, мада је много боље да поједемо целу поморанџу, него да цедимо сок, пре свега због целулозе и спречавања опстипације.

„Ако не испразнимо ујутру црева, цео дан ће постојати кортикална активност сузбијања пражњења црева, што је перманентна иритација нашег тела током целог дана“, истиче професор.

Кафа као најбољи антиоксиданс

Професор Перишић наглашава да је кофеин главни антиоксиданс. Уносимо доста хемикалија, такозваних ксенобиотика, у организам. Да бисмо их избацили, они морају да буду обрађени у јетри. Уколико не уносимо антиоксидансе то је перманентно бомбардовање генетског материјала и директан пут у канцер, наглашава професор.

Колико кафе треба попити је крајње индивидуално, али препорука је три шоље кафе дневно.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво