„Једва држим очи отворене…” – зашто нас мучи пролећни умор

Пролећни умор се јавља отприлике у ово доба године, као што и сама реч каже. Карактеришу га осећај исцрпљености, недостатак енергије и тешкоће у концентрацији. Ово се обично дешава због повећања дневне светлости, што може утицати на наш ритам и хормоне.

Код пролећног умора карактеристичан је проблем са циркулацијом, што посебно погађа старије особе, оне који већ пате од лоше циркулације и особе са проширеним венама.

Доктор Дарио Јоцић, васкуларни хирург, објаснио је за РТС, везу пролећног умора са крвним судовима:

„Пролеће је период године када се природа буди а постоје и атмосферске промене које се дешавају, као што је колебање атмосферског притиска. Долази и до продужавања дана што код нас мења тај дневно-ноћни ритам лучења хормона.“

Додао је да до ширења крвних судова долази и услед повећања температура. Све те промене могу бити опасније за особе које већ пате од артеријских болести, повишеног крвног притиска, проблема са циркулацијом…

„Када имамо проширене вене, крв се задржава у доњим екстремитетима, крв која је богата продуктима метаболизма и угљен-диоксидом, и онда имамо хроничан умор као и бол у мишићима, осећај тежине, напетост, уморне ноге, свраб, а касније су могуће компликације“, додао је др Јоцић.

Каже да су на пролећни умор осетљивије оне групе пацијената које већ имају неку придружену болест, пре свега кардиоваскуларне болести и болести плућа, као и људи старије животне доби, гојазне особе и људи који имају „лоше животне навике“.

Доктор Јоцић саветује да решење није у томе да се учауримо, већ да треба да будемо физички активни, да поштујемо препоруке здравог живота.

Такође, ласерска операција вена је један од путева који омогућава да се релативно лако прође кроз наведени проблем. Оперишу се пацијенти свих доби.

Међутим, важно је и одржавање доброг стања вена. Редовним контролама се може одржавати, а мањи проблеми се могу решавати и без операција.

Доктор Јоцић додаје и информацију о томе да 70 одсто пацијената који се упућују васкуларном хирургу има проблема са циркулацијом и констатује да је то велики број. Процене су, додаје, да ће се тај број повећавати, како просек старости популације расте.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво