Читај ми!

Једна шетња дневно смањује ризик од преране смрти

Нема свако времена да редовно трчи или вежба, али то не значи да не може да ужива у позитивним ефектима физичке активности. Према новом истраживању, брза шетња свакога дана сасвим је довољна.

Уколико би људи свакога дана посветили 11 минута некој активности, попут брзе шетње, спречили би једну од десет превремених смрти, истичу стручњаци са Универзитета Кембриџ.

Већина људи не успева да испуни минимум од 150 минута вежби недељно. Ипак, чак и мало физичке активности има веома позитиван ефекат на тело.

Британска здравствена служба препоручује између 150 и 300 минута физичке активности недељно или 75 до 150 минута напорног вежбања.

Стручњаци са Кембриџа анализирали су стотине претходних студија о добробитима физичке активности и закључили да би чак и половина препоручене дневне активности спречила један од 20 случајева кардиоваскуларних болести и један у 30 случајева канцера.

То је једнако 75 минута физичке активности недељно, односно 11 минута дневно вожње бицикла, брзог ходања, пењања, плеса или играња тениса.

„Треба да осетите да се крећете, да вам срце куца брже, али и да не морате нужно да останете без даха“, каже др Сорен Браџ, који је водио истраживање.

Та количина активности довољна је да смањи ризик од развоја болести срца и шлога за 17 одсто и рака за седам одсто, показало је истраживање.

Редовна вежба и активност смањују ниво масти у телу и крвни притисак, а позитивно утичу на физичко стање тела, сан и здравље срца.

субота, 03. јун 2023.
25° C

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено