Читај ми!

Сваки четврти човек психички је болестан, шта је добар антидепресив

Међународни дан менталног здравља, обележава се сваке године 10. октобра. Све је више депресивних и анксиозних особа и у свету и код нас, без обзира на узраст.

Гостујући у Јутарњем програму РТС, проф. др Владимир Дилигенски неуропсихијатар, начелник Одељења неуропсихијатрије у Клиничко болничком центру „Драгиша Мишовић", истакао је да на скали од један до десет, када је у питању наше ментално здравље, Србија заузима средину.

„Доста дуго траје овај проблем са короном и оставља последице, јавља се све више и више депресивних, све више са анксиозним поремећајима, првенствено са паничним поремећајима. Старији људи лакше уђу у деменцију и проблеме који су тежи него што су били. Социјална изолација квари квалитет живота", рекао је проф. Владимир Дилигенски.

У свету је у просеку један од четири становника планете психички болестан,лакше, теже или у смислу психозе и поремећаја личности. Потреба за психијатријом је велика и свуда у свету се траже стручњаци психијатрије.

„Сви поремећаји и депресије у свету повећани  су за 30 одсто. Код нас је то много мање заступљено, јер постоји породична потпора и нема толиког отуђења. Када сте напети дуже од годину дана аутоматски улазите у депресију, анксиозни поремећај и несаницу", истакао је професор Дилигенски.

Додаје да се депресија манифестује као недостатак воље за рад, постајете тужни нерасположени нисте функционални. Неиспавани сте. Треба потражити психијатра и психолога, јер те околности утичу на квалитет живота.

"Недоумице које нас чине анксиозним су доношење одлука, немате јасно одређене смернице како да се понашате и у погледу доза вакцине. Увек када је нешто нејасно долази до мноштва психолошких феномена. Зато је императив да у свим хитним службама постоји и психијатар, као члан тима.Треба да се вакцинишу сви који нису, јер немамо боље оружје. Сачувајте своје ментално здравље дружећи се макар преко телефона, а шетња је важна као добар антидепресив", напоменуо је проф. др неуропсихијатрије Владимир Дилигенски.

субота, 27. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво