Читај ми!

Сунчаница – симптоми и прва помоћ

Лето је, температуре су високе, и мада лекари упозоравају да се током најтоплијег дела дана не излази на улицу, многима је то неизводљиво. Зато се сваког лета треба подсетити шта је топлотни удар, односно сунчаница, и како да се заштитимо од ње или како да помогнемо некоме у невољи.

Топлотни удар, као и сунчаница, су стања које настају када нам се тело прегреје до степена који угрожава функционисање целог организма.

Уколико смо превише изложени сунцу или проводимо више времена у прегрејаном простору, долази до дехидрације. Услед дехидрације престајемо да се знојимо, што значи да наше тело више не успева природно да се расхлади и то најчешће доводи до топлотног удара.

Симптоми

Знаци упозорења који говоре да сте превише били изложени топлоти су главобоља, вртоглавица, мучнина, прекомерно знојење, грчеви, убрзан срчани ритам, температура од 38 степени Целзијуса и виша, јак осећај жеђи и губитак апетита. Одрасли и деца обично показују сличне сиптоме, мада деца чешће постају и поспана.

Уколико се стање особе која има ове симптоме не поправи у року од 30 минута, онда може доћи до топлотног удара.

Симптоми топлотног удара укључују престанак знојења, чак и ако осећате врућину, температура преко 40 степени Целзијуса, кратак дах, дезорјентисаност, грчеви и потпуни губитак свести.

Прва помоћ

Уколико приметите да неко има тегобе због претеране изложености топлоти, онда га одмах треба преместити у хлад, а затим покушати на све начине да га расхладите – дати му да пије што више воде, полити га водом или брисати влажном крпом да се расхлади и поставити га у лежећи положај са благо подигнутим ногама.

Уколико се стање не поправи у року од 30 минута, а сумњате да би могло доћи до погоршања, требало би позвати хитну помоћ, а у међувремену, лекари саветују да, уколико је могуће, умотате болесника у влажан чаршав или га расхладите сунђером.

Уколико температура почне да опада, онда влажан чаршав заменити сувим. Док чекате долазак лекара, наставите да проверавате дисање, пулс и стање свести.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво