Здравље улази на уста – шта да једете да поправите имунитет

Скоро да нема особе која ови дана није била прехлађена или је имала некога у свом окружењу ко је муку мучио с температуром и кашљем. Зато данас откривамо шта да једете, како би организам био јачи, а имунитет бољи.

Кијавица, кашаљ, повишена температура, болови у мишићима - уобичајена слика у ово доба године.

Да ли знате да у борби са инфекцијама, могу да вам помогну намирнице из кухиње. Међу њима има много природних антибиотика.

Пре свега, лимун, мед, бели лук, наглашава нутриционисткиња Ана Тодоровић.

„Неки од најјачих природних антибиотика су бели лук, ђумбир, оригано, тимијан, ехинацеа“, напомиње Јована Срејић Ферлуга, нутриционисткиња.

На врху листе природних антибиотика су зачини.

„Савет који ја дајем превентивно мојим клијентима јесте да јела зачињавају белим луком, ориганом, тимјаном, а да дан започну са млаком лимунадом или чајем, кашичицом меда који је сјајан, и са изренданим ђумбиром“, препоручује Тодоровићева.

Гледајте да у кући увек имате бели лук, он је одличан савезник у борби за боље здравље.

„Код белог лука је јако важно, како би испољио антибиотско дејство, како би испољио алицин који је задужен за антибиотско дејство, неопходно да конзумирамо у свежем облику и још боље, изгњечен“, напомиње нутриционисткиња.

У сезони респираторних инфекција, не заборавимо да јачамо имунитет. У томе ће вам помоћи намирнице богате витамином Ц.

„Лимун је неприкосносвени извор витамина Ц, а мед је ризница минералних материја. Због тога комбинација биљног чаја са медом и лимуном је добар почетак дана“, кажеТодоровићева.

„Они који имају добар имунитет, теже и подлежу свим тим инфекцијама. Треба инсистирати на уношењу нутритивно богатих једињења а не само калоријских. Калоријски богата исхрана је она која садржи доста белог, рафинисаног шећера, доста масти, посебно зачињених, и она је изузетно штетна у овом периоду. Не само да доводи до повећања телсне тежине, него ремети липидни статус и, оно што је јако битно, ремети имуни систем“, наглашава кардиолог др Марија Здравковић, в.д. директора КБЦ „Бежанијска коса“.

Није случајно што је кисели купус обавезан на зимској трпези, и он нас штити од прехладе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво