Која је веза између рака лимфних жлезда и уграђених силиконских имплантата

Агенција за храну и лекове САД открила је од 2010. године 660 случајева рака лимфних жлезда код жена са уграђеним грудима. Катарина Анђелков, специјалиста естетске и реконструтивне хирургије, која се недавно вратила из Америке, истиче да се узроци болести и даље не знају, али да пацијенти не треба да се плаше јер су у сигурним рукама домаћих стручњака.

Први случајеви овог оболења публиковани су још 1997. године. Светска здравствена организација, рак лимфних жлезда код жена са уграђеним грудима сврстала је у регистар званичних болести 2016. године.

„Реч је о анапластичном лимфому великих ћелија, то је врста нон Хоџкиновог лимфома. Сврстана је као подврста која је у уској вези са силиконским имплантатима за груди. На сваком конгресу од 2016. године, а нарочито на великим као што је био Амерички конгрес естетске хирургије, који је највећи у свету, то је једна запажена тема и привлачи интересовање целог света“, рекла је др Катарина Анђелков гостујући у Београдској хроници.

Пластични хирурзи данас имају цео протокол како да превенирају, дијагностикују и на крају, уколико се појави, и лече ову врсту рака.

Стручњаци упозоравају посебно Европу. Први случајеви појавили су се и у региону.

„Пре месец и по дана је дијагностикован у Хрватској. Колеге из Хрватске су правовремено реаговали тако да се тај случај третира. Срећом, код нас немамо ниједан случај. Наше Удружење за пластичну хирургију је веома актвно, пратимо целу ситуацију. Наши пацијенти не треба да се плаше, у добрим су рукама“, истакла је др Анђелков.

Лекари још немогу са сигурношћу да кажу шта узрокује рак лимфних жлезда код жена са уграђеним грудима.

„Доводе се различите теорије у везу са овом болешћу. Једна је субклиничка инфекција, то су инфекције које се не манифестују клинички, али су око протезе. Друга теорија је да је то једна хронична инфламација, затим генетска предиспозиција. Највероватније се ради о неком мултифакторијалном узрочнику“, истакла је др Анђелков додајући да се раде истраживања.

Према њеним речима, ризика и компликација у естетској и реконструктивној хирургији има, али на срећу њихов број није велики.

Тренд у свету је да се волумен надокнади сопственим масним ткивом или комбинацијом са имплантом да би се умањио ризик обе процедуре. О увећању потколеница том комбинацијом др Анђелков говорила је на скупу у Америци.

„Код попуњавања задњице масним ткивом вероватноћа да се појави смртни исход услед емболије је један према 3.000, што је изузетно висок проценат за естетске операције. С обзиром на то да је то веома популарна интервенција због различитих ТВ дива које су се њима подвргле, то је тема и јесте тема за стручњаке који су се окупили да проуче зашто је та смртност тако велика“, објаснила је докторка Анђелковић и поручила онима који планирају неку интервенцију да воде рачуна о свом здрављу тако што ће одабрати стручњаке.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво